Το Ελ Σαλβαδόρ στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό

17:53 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια χώρα που αγωνίζεται για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και, στη βάση της δικής του ιστορικής εμπειρίας, υποστηρίζει και προωθεί τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση ως τον ιδεώδη μηχανισμό για την επίλυση διαφορών, τηρώντας πάντοτε τον απαραίτητο σεβασμό στις βασικές αρχές της διεθνούς συνύπαρξης, είπε η νέα Πρέσβειρα της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ, με έδρα τη Ρώμη, Aída Luz Santos de Escobar επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημήτρη Χριστόφια.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, το Ελ Σαλβαδόρ δίδει την προσήκουσα προσοχή στην κατάσταση στην Κύπρο και υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση λύσης.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντός μας, σημείωσε, είναι η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας της χώρας μας στις επιχειρήσεις της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών από το 1999 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας καθώς και την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας για ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η κα Πρέσβης είπε επίσης ότι το Ελ Σαλβαδόρ επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ, πρόσθεσε, έχει υποφέρει πολύ από κοινωνικά προβλήματα και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Πρέσβειρα αναφέρθηκε ακολούθως στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ καθώς και στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα της.

Καταλήγοντας, διαβίβασε την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας της για συνέχιση της διεύρυνσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τη νέα Πρέσβειρα για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων καθώς και της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα.

Το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης (2009) για διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Εξωτερικών, πρόσθεσε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιτυχή εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ελ Σαλβαδόρ. Η συμμετοχή μας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για ενίσχυση των σχέσεων μας ενώ ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς αυτό τον σκοπό θα είναι η ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Κεντρικής Αμερικής.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η λύση του με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας.

Δυστυχώς, σημείωσε, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε.

Στόχος μας, ανέφερε, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

“Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε πως “είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα