Τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε στην Άγκυρα ο Βαν Ρομπέι

15:57 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ισχυρή υποστήριξη στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη διαδικασία ειρήνευσης στο Κουρδικό, έδωσε από την Άγκυρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία μιας λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της Τουρκίας στις συνομιλίες για το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη Χουριέτ, ο κ. Ρομπέι δήλωσε ότι μετά από μια περίοδο στασιμότητας, η σχέση Τουρκίας – ΕΕ θα πάρει μια νέα ώθηση

και σύντομα θα αναγνωριστεί σε ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός. «Και είμαι βέβαιος άλλα παρόμοια συγκεκριμένα μέτρα θα ακολουθήσουν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ο κύριος μοχλός στις σχέσεις μας».

Στον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κοινό συμφέρον για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους, ιδίως από την περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. «Σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού είναι απαραίτητη, είτε πρόκειται για συμβατικές είτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεδομένων των κοινών ενεργειακών μας προκλήσεων, η ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ενέργειας είναι επιθυμητή. Για το λόγο αυτό, Ευρωπαίοι Επίτροποι και Τούρκοι Υπουργοί συμφώνησαν πέρυσι στην εμβάθυνση των ενεργειακών μας σχέσεων με διάφορους τρόπους».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, έθιξε και το ζήτημα της Κύπρου, εκφράζοντας την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για το νησί. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, πρόσθεσε. «Είναι ακόμα απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος συνολικής διευθέτησης του ζητήματος της Κύπρου. … Ειδικότερα, η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την ειρηνική συμφιλίωση».

Στις δικές του δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον κ. Ρομπέι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να συμμετάσχει στην ΕΕ μόνο για το δικό της κέρδος, αφού η χώρα θεωρεί, επίσης, ότι θα αποφέρει οφέλη στην Ένωση. «Επομένως, η Τουρκία δε θα αποτελέσει βάρος, αντίθετα θα μειώσει το βάρος της ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η κ. Ερντογάν δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με την πρώτη επίσκεψη Ρομπέι στην Τουρκία. Συζήτησαν, είπε, την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και το τι έχει κάνει ήδη η Τουρκία και τι θα κάνει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

«Ευχόμαστε ότι η συνέχεια της διαδικασίας θα κυλήσει με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν τα ζητήματα των θεωρήσεων (βίζας) και του Nabucco, στα οποία η Τουρκία έχει επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για το θέμα μέχρι στιγμής».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, υπήρξε μια γέφυρα μεταξύ 1,5 δις πληθυσμού του μουσουλμανικού κόσμου και της Ευρώπης. «Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότεροι από 5 εκ. Τούρκοι στην ΕΕ, υπάρχει ήδη μια Τουρκία. Η Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, έχει ακόμα πολλά να κάνει με την ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Τουρκία δεν έχει κληθεί σε συνόδους κορυφής της ΕΕ από το 2004. «Με κάποιον τρόπο, πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση που συνεχίζεται από το 2004», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα