Πρόεδρος: «Ύψιστη προτεραιότητα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων»

11:27 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος παρά τις δυσκολίες κάνει αλματώδη βήματα προόδου στην οικονομία.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Ντουμπάι και Κύπρου,

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απολαμβάνουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και η παρουσία τόσων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες υπογραμμίζει τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται από τις δύο πλευρές για την ενίσχυση της συνεργασίας μας τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των κτηματικών δραστηριοτήτων, των μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακών έργων, της ναυτιλίας, της υγείας, της τεχνολογίας και καινοτομίας και του τουρισμού.

Σημείωσε ότι το επιχειρηματικό φόρουμ αποτελεί ένα ορόσημο στην αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών.

«Η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι δεσμευμένη να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων με κάθε δυνατόν τρόπο. Πράγματι, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς θα ωφελήσουν και τους λαούς μας και στοχεύουμε στο να διασφαλίσουμε ότι αυτό το όραμα θα πραγματοποιηθεί. Προς το σκοπό αυτό εργαζόμαστε συνεχώς για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Αμπου Ντάμπι. καθώς και του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου και του Γραφείου του ΚΟΤ στο Ντουμπάι».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση μου. Η Κύπρος παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup πέρσι, κάνει αλματώδη βήματα προόδου. Ως πλήρες μέλος της ΕΕ η Κύπρος απολαμβάνει όλα τα οφέλη που προσφέρει η Ενωση. Επιπρόσθετα η Κύπρος προσφέρει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και σιγουριά και αξιοπιστία που προσφέρει το ρυθμιστικό σύστημα της ΕΕ.

Η Κύπρος διαθέτει εταιρικό φόρο της τάξης του 12,5%, ένα εκτενές δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και μια οικονομία που βασίζεται σε υπηρεσίες που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και αντιμετωπίζει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Κόλπου, την Αφρική και την Ασία.

Επιπλέον, οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι ελεγκτές και άλλοι επαγγελματίες της Κύπρου είναι από τους πλέον προσοντούχους στον κόσμο.

Μέσω του επαναπροσδιορισμού και της ανάπτυξης διάφορων οικονομικών τομέων, της εισαγωγής δομικών αλλαγών και της σημαντικής μείωσης στα κόστη και στα λειτουργικά έξοδα, η Κύπρου, η οποία ήδη είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τώρα γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστικός και αποτελεσματικός.

Η Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει σειρά μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν τη πιο γρήγορη έκδοση αδειών για δημιουργία έργων, όπως και την έκδοση αδειών παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.

Με δεδομένες τις επιτυχείς μας προσπάθειες στην αναδιοργάνωση του τραπεζικού μας συστήματος, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί διεθνώς και έχουν καταγραφτεί σε αξιολογήσεις της οικονομίας μας από μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί από το Μάρτιο του 2013 τώρα έχουν μειωθεί σημαντικά και θα αρθούν εντελώς στο σύντομο μέλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές επενδυτικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και των βοηθητικών υπηρεσιών. Η αναδυόμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί στο νησί αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα