Πλήρη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας ζητά η ΔΕΟΚ

10:42 20/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πλήρη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας που θα κατατεθεί στην ΕΕ και τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος που θα συνδυάζει ισορροπημένα μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, ζητά η ΔΕΟΚ με ανακοίνωσή της.

«Την έντονη διαφωνία της για το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες εξέφρασε η ΔΕΟΚ στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας».

Η ΔΕΟΚ εκφράζει τη θέση ότι το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ξεκάθαρες απαντήσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δημιουργεί ανησυχίες ότι αυτό θα επιχειρηθεί με πολιτικές λιτότητας σε βάρος των μισθωτών, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία όπως η αδυναμία του τραπεζικού τομέα, η ανεργία, η ακρίβεια και η έλλειψη ανάπτυξης η Συντεχνία θέτει το ερώτημα ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

«Η ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της αδράνειας και της δημοσιονομικής λογιστικής πριν θρηνήσουμε επί ερειπίων», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτό που επιβάλλεται είναι η πλήρης αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας και η διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος το οποίο να συνδυάζει ισορροπημένα μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Είναι καιρός, αναφέρεται, «να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα βασίζεται στην γνώση, τις νέες τεχνολογίες και στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, προτείνει την ενθάρρυνση επενδύσεων με την δημιουργία ενός πιο φιλικού γραφειοκρατικού συστήματος και την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί η Κύπρος διεθνές περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας.

Η Συντεχνία κάνει επίσης λόγο για ανάγκη εφαρμογής του ΓεΣΥ και για την εφαρμογή τομών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η διαπίστωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η ανεργία θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της προκαλεί απογοήτευση», αναφέρεται.

Τέλος η ΔΕΟΚ «καλεί την Κυβέρνηση εδώ και τώρα να καθορίσει ξεκάθαρη πολιτική για την απασχόληση».

Keywords