Παραποιημένα φιαλίδια αντικαρκινικού φαρμάκου στην αλυσίδα εφοδιασμού κάποιων χωρών

18:23 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προειδοποιούν τους επαγγελματίες υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχουν αναγνωριστεί παραποιημένα φιαλίδια Herceptin (Trastuzumab).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με δήλωσή του προειδοποιεί τους επαγγελματίες υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχουν αναγνωριστεί παραποιημένα φιαλιδία Herceptin.

Ο Οργανισμός έχει πληροφορηθεί ότι φιαλίδια του αντικαρκινικού φαρμάκου Herceptin (trastuzumab), που πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί
στην

Ιταλία, και από νοσοκομεία, έχουν παραποιηθεί και επανεισαχθεί με ψευδή διαπιστευτήρια στην αλυσίδα εφοδιασμού κάποιων χωρών.

Αυτό επί του παρόντος είναι υπό διερεύνηση από τις αρχές των κρατών μελών και θα παρέχονται ενημερώσεις καθώς περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες. Οι αρχές επιβολής του νόμου της Ιταλίας διερευνούν την κλοπή και εξετάζουν κατά πόσον έχουν επηρεαστεί και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Κανένα επηρεαζόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα δεν έχει εντοπιστεί σε νοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τώρα και δεν υπάρχουν αναφορές ότι προκλήθηκε βλάβη σε ασθενείς που σχετίζεται με τα παραποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς οι αρχές εργάζονται προς αποφυγήν κάτι τέτοιου

Οι επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούνται σχετικά με τα παραποιημένα φιαλίδια του Herceptin και τους παρέχονται οι πληροφορίες με τα σημάδια που ίσως υποδεικνύουν ότι ένα φιαλίδιο δεν είναι αυθεντικό.

Τέτοια σημάδια είναι πως ο αριθμός πατρίδας και η ημερομηνία λήξης στα περισσότερα φιαλίδια δεν ταυτίζεται με αυτήν της εξωτερικής συσκευασίας, υπάρχει παρουσία υγρού σε κάποια φιαλίδια ( το Herceptin είναι μια λευκή προς κίτρινη σκόνη), στοιχεία παραποίησης των ελαστικών πωμάτων, πρεσαρισμένων καπακιών ή καλυμμάτων, τα παραποιημένα φιαλίδια φέρουν την επιγραφή Ιταλικό Herceptin® 150mg
Αυτά βασίζονται στις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα.

Αν οι επαγγελματίες υγείας παρατηρήσουν οτιδήποτε που να φαίνεται ύποπτο σε σχέση με τα φιαλίδια του Herceptin πρέπει να ειδοποιήσουν την εθνική αρμόδια αρχή. Τα παραποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας λαμβάνονται από τα κράτη μέλη.

Οι αριθμοί των παρτίδων του Herceptin που έχουν επηρεαστεί είναι Η4311Β07, H4329B01, H4284B04, H4319B02, H4324B03, H4196B01, H4271B01, H4301B09 και H4303B01.

Οπως αναφέρεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιτηρεί στενά την κατάσταση και θα παρέχει ενημερώσεις αναλόγως.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό τηλ.: +44 (0)20 7418 8427, E-mail: press@ema.europa.eu, ή στην Κύπρο από τον Έφορο του Συμβουλίου Φαρμάκων, τηλ.: 22608607.

Keywords
Τυχαία Θέματα