Παχαίνουμε σε τρεις ώρες από το γεύμα!

10:06 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρεις ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζουμε να παχαίνουμε! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι λιπαρές τροφές χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να εναποτεθούν στην περιφέρεια της μέσης. Πρόκειται για χρόνο, πολύ λιγότερο, από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες.

Μέσα σε ένα τρίωρο

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσα σε ένα τρίωρο από το γεύμα, αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς ποσότητα λίπους ίση με 2-3 κουταλάκια του γλυκού. Αν μάλιστα το άτομο καταναλώσει τροφή πάλι

σύντομα, οι λιποαποθήκες του επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το βραδινό φαγητό είναι εκείνο που μας γεμίζει λίπος περισσότερο από τα άλλα γεύματα της ημέρας.

Το νέο εύρημα έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία, η οποία κάνει λόγο για αργή και σταδιακή αύξηση του βάρους. Επί σειρά ετών, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα λίπη των τροφών μεταφέρονται από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους μυς, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Ότι περισσέψει από αυτή τη διαδικασία αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό γύρω από την κοιλιά, τους γοφούς και τα πόδια.

Πολύπλοκη και ταχεία διαδικασία

Σύμφωνα, όμως, με τις νέες αποκαλύψεις των ερευνητών από την Οξφόρδη, η όλη διαδικασία αποθήκευσης του λίπους είναι πιο πολύπλοκη και πολύ ταχύτερη, από ό,τι παλιά πίστευαν.

Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγαν, εθελοντές κατανάλωσαν λίπη, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να «ανιχνευθεί» στο σώμα. Όπως φάνηκε από την «παρακολούθηση» του λίπους εντός του οργανισμού των συμμετεχόντων, χρειάζεται περίπου μια ώρα, προκειμένου να γίνει η διάσπασή του στο έντερο και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος υπό τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Στη συνέχεια τα λιπο-σταγονίδια περιφέρονται στον οργανισμό – όχι όμως για πολύ – πριν «συλληφθούν» και αποθηκευθούν στις λιποαποθήκες.

«Η όλη διαδικασία είναι πολύ ταχεία» ανέφερε ο Φρέντρικ Κάρπε, Καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης, ο οποίος προσέθεσε: «Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού γύρω από τη περιφέρεια της μέσης αρπάζουν τα σταγονίδια του λίπους, καθώς αυτά ‘ταξιδεύουν’ στο αίμα και τα ενσωματώνουν για αποθήκευση».

«Εχθρός» το βραδινό γεύμα

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους από το πρωινό γεύμα ακολουθεί αυτόν το γρήγορο δρόμο της αποθήκευσης. Όμως, στο δείπνο η ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται ταχέως φθάνει στο 50% επί της συνολικής ποσότητας πρόσληψης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, αργότερα μέσα στην ημέρα και διευκολύνουν το έργο «παγίδευσης» των σταγονιδίων λίπους που έχουν αναλάβει οι λιποαποθήκες της κοιλιάς.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το σύστημα αποθήκευσης είναι παροδικό. Το λίπος που έχει αποθηκευθεί «κινητοποιείται» γρήγορα, ώστε να θρέψει τους μυς μας. Όταν όμως ένα άτομο καταναλώνει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες τροφής, τα πράγματα διαφοροποιούνται, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κάρπε. «Εάν κάποιος τρώει

Keywords
Αναζητήσεις
ληποαποφηκεσ, λιποαποθήκες
Τυχαία Θέματα