Οι νέες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού

12:02 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μικρή ηλικία, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν κάνουν την εν λόγω θεραπεία γονιμότητας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility. Πάντως, η έρευνα που βασίστηκε σε δείγμα 21.000 γυναικών, δεν καθορίζει αν η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) συντελεί στην εκδήλωση καρκίνου ή κάτι άλλο αιτιολογεί τον καταγραφόμενο κίνδυνο.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται

για τεράστια αύξηση του κινδύνου και δεν υπάρχει λόγος πανικού», εξηγεί η Δρ Λουίζ Στιούαρτ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου διενεργήθηκε η μελέτη. Προσθέτει πάντως ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων και οι γιατροί θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους.

Η Δρ Στιούαρτ και οι συνεργάτες της συνέλεξαν πληροφορίες για 21.025 γυναίκες, 20-40 ετών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας σε νοσοκομεία της Δυτικής Αυστραλίας, το διάστημα 1983-2002.

Μάλιστα κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία επαρκή για διάστημα 16 ετών για κάθε γυναίκες, ώστε να διαπιστώσουν αν όντως εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού.

Σχεδόν το 1,7% των 13.644 γυναικών που χρησιμοποίησαν μόνο φαρμακευτική αγωγή γονιμότητας χωρίς IVF κατέληξε τελικά να εκδηλώσει καρκίνου του μαστού. Το ποσοστό ήταν 2% για τις γυναίκες που έκανε ορμονοθεραπεία και IVF, διαφορά που οι ερευνητές δεν κρίνουν ως στατιστικώς σημαντική.

Όταν όμως χώρισαν τις γυναίκες σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, τότε το αποτέλεσμα άλλαξε: Οι γυναίκες που άρχισαν να παίρνουν φάρμακα γονιμότητας περίπου μετά τα 24α γενέθλιά τους και υποβλήθηκαν σε IVF είχαν 56% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικά καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με την ίδια ηλικιακή ομάδα που έκανε μόνο ορμονοθεραπεία χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ωστόσο, δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες που ξεκίνησαν την θεραπεία γονιμότητας όταν ήταν περίπου 40 ετών, ανεξαρτήτως αν τελικά υποβλήθηκαν σε IVF ή όχι.

Η Δρ Στιούαρτ εξηγεί ότι ένας πιθανός λόγος για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεαρών γυναικών είναι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων κατά την διάρκεια του θεραπευτικού κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την έκθεση στα οιστρογόνα και τον χρόνο έκθεσης σε αυτά. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος έκθεσης, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου», συμπληρώνει η Δρ Λίντα Γκιντις εκλεγμένη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

«Κατά τον θεραπευτικό κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχει μια σύντομη αλλά σημαντική αύξηση των κυκλοφορούντων οιστρογόνων, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό σχετίζεται με τις παρατηρήσεις της αυστραλιανής μελέτης», προσθέτει.

Κατά την Δρ Στιούαρτ μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι νεαρές γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που κάνουν άλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα