Ο «πόλεμος» μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν και η ένταση με τις ΗΠΑ πίσω από το σκάνδαλο στην Τουρκία – Ποιες οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

18:38 23/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

KEΓια το Πακιστάν αναχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας πίσω του, για λίγο όμως, τις αναταραχές που έχει φέρει το σκάνδαλο διαφθοράς που ήλθε στο «φως» της δημοσιότητας, καθώς ο αγώνας για τη διατήρηση της ισχύος της κυβέρνησής του δεν έχει τελειώσει. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησής του άλλωστε, προέβη σε προειδοποιητικές «βολές» κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

«Οποιοσδήποτε τολμήσει να μας κάνει κακό, να δημιουργήσει προβλήματα ή να μας στήσει παγίδες

στη χώρα αυτή, θα του σπάσουμε τα χέρια», διεμήνυσε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στην Μαύρη Θάλασσα, δηλώνοντας πως «θα ξαναβάλουμε τον καθένα στην θέση του».

Πάντως, ο Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον μίας σημαντικής απόφασης, αυτής του ανασχηματισμού.

Για την υπόθεση διαφθοράς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 24 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γιων του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της δημόσιας τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν. Μάλιστα, τέσσερεις υπουργοί έχουν ήδη θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση, στη φάση αυτή, έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις: Πρώτον, αυτή καθ’εαυτή η υπόθεση της διαφθοράς, δεύτερον ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, και τρίτον, μια νέα διάσταση, η ένταση μεταξύ ‘Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια. Ειδικά στην Ασφάλεια η κυβέρνηση «ξηλώνει» εδώ και μέρες τους αξιωματικούς που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλίες του στο Ορντού του Πόντου, είπε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερά, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».

Σκληρή ήταν και η απάντηση του Γκιουλέν: «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».

Ως προς την αμερικανοτουρκική διάσταση, το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς τον Αμερικανό πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντιόνε.

«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρεσβευτής στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε. στην ‘Αγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».

‘Αμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα