Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής στη συνάντηση της ΥΠΕΞ με τις αγροτικές οργανώσεις

18:56 28/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται από την εμπορία αγροτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής εκφράζουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Τα προβλήματα και οι τρόποι αντιμετώπισης τους τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή με αντιπροσωπεία των αγροτικών οργανώσεων, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας έτυχαν πλήρους ενημέρωσης σχετικά με

τον τρόπο λειτουργίας του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για την εμπορία αγροτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα αλλά και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού.

Ο κ. Χάμπας εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΚΑ για την ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «είναι πλέον πασιφανές στον κάθε Κύπριο πατριώτη ότι αυτός ο κανονισμός μας επιβλήθηκε από την ΕΕ το 2004 και τυχόν κατάργηση του βοηθά όλους τους πολέμιους μας εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία».

Όπως είπε, «πολύ πρόσφατα είδαμε με τι μένος πολέμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία» , σημειώνοντας ότι όλοι αυτοί καραδοκούν για να προωθήσουν την πολιτική τους για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και κατ΄ επέκταση την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Είναι γι΄ αυτό που κάθε πατριώτης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα ζήσουμε με αυτό τον κανονισμό. Όμως παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα ενδεικνυόμενα μέτρα με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού», είπε.

Χαιρέτισε, παράλληλα, το γεγονός ότι η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε επαφή και με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία ούτως ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Ανέφερε ότι τα μέτρα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση με την Υπουργό αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα νόμιμα σημεία διέλευσης των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα, όπως είπε, στο Πέργαμος και στα Στροβίλια, αλλά και σε άλλα σημεία από όπου προϊόντα από τις κατεχόμενες περιοχές μπορεί να διακινούνται παράνομα».

Στόχος, πρόσθεσε, είναι πρώτα και κύρια η ασφάλεια των καταναλωτών.

«Όλοι οι Κύπριοι», είπε, « έχουν ευθύνη να μην συμβάλλουν σ’ αυτή την παρανομία», τονίζοντας ότι «τα προϊόντα πρέπει να διακινούνται στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή».

Ως αγροτικό κίνημα, συνέχισε, «πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να διαμορφωθεί ένα νομοσχέδιο που να αφορά την εφαρμογή του θεσμού της σήμανσης των προϊόντων προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει την προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν να αγοράσουν».

Καταλήγοντας , ο κ. Χάμπας είπε ότι «εάν καταργήσουμε αυτό τον κανονισμό είναι ως σαν να κάνουμε ένα μεγάλο δώρο σε εκείνους που επιδιώκουν την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου με τα κατεχόμενα».

O ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι κατά τη συνάντηση «έχουμε διαπιστώσει ότι όντως το πολιτικό πρόβλημα υπερέχει της ισοπολιτείας και της ίσης μετ

Keywords
Τυχαία Θέματα