Νομοθεσία για ηλεκτρονικό τσιγάρο ζήτησε η Επ. Υγείας

16:02 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επεξεργασία νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά αλλά και τη χρήση τους γενικότερα, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους Πόπη Κανάρη ανέφερε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής έχουν τοποθετηθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ενδεδειγμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα.

Σημείωσε πως από πολλές άλλες παρόμοιες έρευνες που έγιναν από αυτούς τους οργανισμούς, διαφαίνεται ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους καθώς έχουν εντοπιστεί κατά τη χρήση του τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως νυδροζαμίνες.

«Δυστυχώς όμως οι μελέτες αυτές δεν έχουν γίνει σε ευρεία κλίμακα για να υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η κ. Κανάρη εξήγησε πως λόγω έλλειψης μελετών υπάρχει σοβαρό νομοθετικό κενό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην οδηγία που αφορά τα καπνικά προϊόντα.

Σημείωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης τη σύσταση Επιτροπής για την παρακολούθηση του θέματος, αλλά και την έκδοση σύστασης προς τους καταναλωτές.

Δήλωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να ετοιμάσει εθνική νομοθεσία και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Η κ. Κανάρη εξήγησε ακόμη ότι καθώς το κάπνισμα θεωρείται ως ασθένεια οποιοδήποτε σκεύασμα που πλασάρεται στην αγορά για τη διακοπή του καπνίσματος θα έπρεπε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Φαρμάκων, πράγμα το οποίο, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν έγινε.

«Κανένα προϊόν δεν έχει έρθει στο Συμβούλιο Φαρμάκων για να εγγραφεί με αυτό τον τρόπο, άρα δεν δηλώνουν αυτά τα στοιχεία οι πωλητές των ηλεκτρονικών τσιγάρων και έτσι θα προσπαθήσουμε κι εμείς με άλλους τρόπους να δούμε πώς θα μπορέσουμε είτε να το εντάξουμε στη νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα ή με μια άλλη νομοθεσία να δοθεί το μήνυμα ότι αυτό το προϊόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα και χωρίς να αναγράφεται καμία προειδοποίηση όπως γίνεται στην περίπτωση των τσιγάρων» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν έντονες ανησυχίες σε σχέση με ενδεχόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από μικρά παιδιά δεδομένων των ελκυστικών, στα παιδιά, γεύσεων-αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως το άρωμα σοκολάτας. Όπως είπε αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν στην Αμερική από παιδιατρικές εταιρείες ότι αυτά τα αρώματα μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά να κάνουν χρήση πιο γρήγορα απ’ ότι θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες. Διευ

Keywords