Μητροπολίτης Πάφου: Ο Μακάριος δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία

13:21 18/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος από την αναφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομιλία του στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο που τελέστηκε στην Παναγιά για το Εθνάρχη Μακάριο ότι «ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ο Μακάριος, είπε ο Πανιερώτατος, δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία. Φέτος πρόσθεσε, που είναι έτος Μακαρίου ας προσπαθήσουμε

να τον θυμόμαστε ορθά τί έλεγε, και τί έπραττε.

Κάθε αναφορά στο Μακάριο είπε ο Μητροπολίτης Πάφου «πρέπει να είναι μελέτη ελευθερίας και συναίσθηση χρέους» προσθέτοντας πως « σήμερα που τον τιμούμε, και φέτος που είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννηση του , πρέπει να σκεφτούμε καλά τις υποθήκες του αλλά και να θυμηθούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι του».

Ο Μακάριος συνέχισε ο Πάφου Γεώργιος , δέχθηκε ως αδήριτο συμβιβασμό την ομοσπονδία, μια δικοινοτική, αφού όπως είπε δύο κοινότητες είμαστε, και πρόσθεσε πως ο Μακάριος « δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία ».

«Και μάλιστα στην ομοσπονδία που δέχτηκε» , είπε , « την περιέγραψε με όλα όσα συνιστούν ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, δηλαδή να υπάρχει εκεί ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη απόκτηση ιδιοκτησίας», κάτι όπως είπε, το οποίο απέχει πολύ από αυτή την ομοσπονδία που ονειρεύονται οι Τούρκοι ή κάποτε και εμείς άθελα μας, « λέμε ότι επιδιώκουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα