Μήνυμα καταδίκης της τουρκικής κατοχής έστειλε από τον Αστρομερίτη ο Ομήρου

10:43 14/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα καταδίκης του συνεχιζόμενου τουρκικού εγκλήματος της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι «η Μόρφου και κάθε γωνιά της κυπριακής γης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Μιλώντας στην 32η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Αστρομερίτη, ο κ. Ομήρου είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν έκφραση της αμετάθετης θέλησης των Μορφιτών και ολόκληρου

του κυπριακού Ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ και στην άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία. Συμπλήρωσε ότι η τουρκική πλευρά οδήγησε τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις σε τέλμα και αδιέξοδο, και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταγγελθούν και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης.

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα του 1974, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας» και «να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι «ο κυπριακός λαός δεν θα γονατίσει», προσθέτοντας ότι χρειάζεται σωφροσύνη και υπευθυνότητα, καθώς και απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Παράλληλα, είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Ανέφερε εξάλλου, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ» είπε.

Έκανε επίσης λόγο για την επιμονή της ε/κ πλευράς για κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού, αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, καθώς και την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία και η ελεγχόμενη τ/κ ηγεσία οδήγησαν τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις σε τέλμα και αδιέξοδο, επαναδιατυπώνοντας τη θέση για δύο κράτη, για παραβίαση στο διηνεκές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και για διατήρηση της κηδεμονίας των εγγυήσεων με στόχο τη διασφάλιση του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση με ευθείες απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, γ

Keywords
Τυχαία Θέματα