Λειτουργήθηκε σήμερα ο Αγιος Μάμας στην Μόρφου παρουσία χιλιάδων πιστών

15:32 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανήμερα σήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμαντος, Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Μόρφου, οι καμπάνες της εκκλησίας του ξανακτύπησαν, με τους Μορφίτες και άλλους πιστούς από όλες τις ελεύθερες πόλεις να πηγαίνουν στη χάρη του, να προσκυνήσουν, να ανάψουν το κερί της ελπίδας για δικαίωση, λύτρωση και επιστροφή.

Με επικεφαλής το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα από χθες το βράδυ χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να παρευρεθούν στις κατανυχτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Αγίου.

Παρόντες σήμερα στη λειτουργία και εκπρόσωπος

από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Ανδρέας, καθώς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koenig.

Για μια ακόμη φορά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πίττας, οι Μορφίτες και Μορφίτισες αλλά και πολύς κόσμος από την ελεύθερη Κύπρο διαβήκαμε αυτόν το δύσκολο δρόμο που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο από την κατεχόμενη και ξαναβρεθήκαμε στη Μόρφου, εκεί στην εκκλησία του Αγίου Μάμα ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου μας για να προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε, όπως ο Αγιος Μάμας συντομεύσει το χρόνο της δοκιμασίας μας.

Σημείωσε ότι η προσέλευση πιστών ήταν και χθες αλλά και σήμερα αθρόα. Πρόσθεσε ότι πάρα πολύς κόσμος ήταν και από την Ακανθού διότι στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος φιλοξενείται προσωρινά η μεγάλη εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθού.

“Σήμερα στη λειτουργία ήταν ο Αμερικανός Πρέσβης και η παρουσία του στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Μόρφου είναι ένας καθαρά θρησκευτικός χώρος λατρείας για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους κι όχι Μουσείο όπως θέλει να το παρουσιάζει το κατοχικό καθεστώς”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μόρφου.

Χθες βράδυ στην λειτουργία, συνέχισε ο κ. Πίττας, έντονη ήταν η παρουσία του κόσμου που με αποφασιστικότητα προσήλθε για να προσευχηθεί και να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να λειτουργηθεί στον Αγιο Μάμα ελεύθερα κι όποτε η Χριστιανική θρησκεία μας το επιβάλλει κι όχι μια φορά τον χρόνο, όπως μας το επιβάλλουν τα κατοχικά στρατεύματα.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη μετάβαση των πιστών, ο κ. Πίττας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας μόνο τη χρονοβόρα διαδικασία στα οδοφράγματα που χρειάζεται ο καθένας να γεμίσει ειδικά έντυπα

Ο Δήμαρχος είπε πως η εκκλησία είχε συντηρηθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά ο χρόνος έχει αφήσει εμφανή τα σημάδια του στην εκκλησία και στις εικόνες.

Εξαίροντας την σημασία του Αγίου Μάμαντος στις ζωές των Μορφιτών, σημείωσε ότι είναι ένας Αγιος που έχει μια ξεχωριστή λατρεία ευρύτερα στον κυπριακό χώρο και ακόμη πιο πλατιά στην Μεσόγειο.

Είπε ότι στις 23 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί η έκθεση “Ένας Αγιος ταξιδεύει” για τον Αγιο Μάμα της Μόρφου και την ίδια ώρα θα γίνει παρουσίαση της σύλησης και καταστροφής μιας πανάρχαιας κληρονομιάς. Θα παρουσιαστεί επίσης η σχέση του Αγίου Μάμαντος με τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Αγιο Δημήτριο, που είναι δύο Μυροβλύτες Αγιοι της Χριστιανοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα