ΚΟΤ: Προοπτικές για αύξηση τουρισμού το 2014

15:19 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα γεγονότα Μαρτίου και Απριλίου επηρέασαν αρνητικά τον κυπριακό τουρισμό το 2013 με αποτέλεσμα να έχει καταγραφεί τους πρώτους οχτώ μήνες του 2013 συνολική μείωση της τάξης του 5,3%, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη, ο οποίος δήλωσε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο Οργανισμός με ξένες αγορές υποδηλούν ότι το 2014 αλλά και γενικότερα τα επόμενα τρία χρόνια ο τουρισμός θα σημειώσει αύξηση.

Ο κ. Ορουντιώτης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ΚΟΤ, παρέθεσε

τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες στις κύριες αγορές από τις οποίες η Κύπρος προσδοκεί να αυξήσει τις τουριστικές της αφίξεις.

Αναφερόμενος στη μείωση των τουριστικών αφίξεων φέτος, είπε ότι ως το τέλος Ιουνίου η αγορά κινήθηκε από τη την αρχή του χρόνου ως το τέλος Ιουνίου αρνητικά κατά 7%, ως το τέλος Ιουλίου κατά 8,5%, ενώ ως το τέλος Αυγούστου κατά 5,3%. Ο Αύγουστος ως μήνας σημείωσε πτώση της τάξης του 3%.

Με βάση τα στοιχεία μέχρι στιγμής, ανέφερε, η προσδοκία είναι ότι η μείωση για ολόκληρο το χρόνο θα διατηρηθεί στο 4%, κάτι που υπό τις δεδομένες συνθήκες θεωρείται διαχειρίσιμο, όπως είπε.

Από τις κύριες αγορές μείωση σημειώθηκε στην τουριστική κίνηση από την Βρετανία, και την Γερμανία, αγορές οι οποίες παραδοσιακά έχουν μεγάλο μερίδιο για τον τουρισμό στην Κύπρο. Ωστόσο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, εξαίρεση αποτέλεσαν οι αγορές της Ρωσίας (κατά 25%), της Ουκρανίας (κατά 85%) και του Ισραήλ (κατά 22%).

Παραθέτοντας τις επαφές που είχε ο Οργανισμός στη Βρετανία, είπε ότι επιτεύχθηκαν κατ’ αρχήν τριετείς συμφωνίες με τις εταιρείες Thomas Cook και TUI, οι αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η έκθεση World Travel Market.

Το πλάνο συνεργασίας, με την Thomas Cook προβλέπει σε πρώτο στάδιο τη σταθεροποίηση και σε μεταγενέστερο στάδιο την αύξηση των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο μέσω της εταιρείες, μέσω επιπρόσθετων διαφημιστικών ενεργειών. Η εξίσου τριετούς διάρκειας συμφωνία με την TUI προβλέπει την επάνοδο τουριστικών αφίξεων όπως αυτές ήταν σε προηγούμενα χρόνια, καθώς και την έναρξη χειμερινού προγράμματος.

Παράλληλα, έγιναν επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways, Ryanair, Monarch, Easyjet και Jet2 με στόχο τις αυξημένες κρατήσεις θέσεων για το επόμενο καλοκαίρι.

Όσον αφορά στις Σκανδιναβικές χώρες, συνέχισε ο κ. Ορουντιώτης, πετύχαμε την επέκταση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Norwegian για ολόκληρο το χρόνο με δρομολόγια από Όσλο και Στοκχόλμη, καθώς και με προοπτική επέκτασης για Ελσίνκι και Κοπεγχάγη.

Η αγορά της Γερμανίας αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα, την ανυπαρξία αεροπορικών συνδέσεων και την απροθυμία διοργανωτών ταξιδιών να προβούν σε δεσμεύσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι φέτος η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς την Κύπρο «έχει βουλιάξει» με μειώσεις της τάξης του 30 – 40%. Όπως πρόσθεσε, ο ΚΟΤ είχε αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία από πέρσι στη γερμανική αγορά, η οποία ωστόσο κατέρρευσε μετά τα γεγονότα Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, είπε, δεν έχουμε εγκαταλείψει τη γερμανική αγορά, προσθέτοντας ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να γίνουν εκ νέου συναντήσεις με γερμανικούς φορείς. Στόχος, πλέον, συμπλήρωσε, είναι να υπάρξει μια σταθεροποίηση της κατάστασης εντός του 2014, καθώς και μια αυξητική τάση.

Πολύ ικανοποιητική και ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο κ. Ορουντιώτης την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η δυναμική των τελευταίων χρόνων συνεχίζεται και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πιθανόν το 2013 οι Ρώσοι τουρίστες στην Κύπρο να φτάσουν κοντά στους 600.000, πλησιάζοντας ακόμη και την βρετανική αγορά που αριθμεί περίπου 900.000.

Σημαντική παράμετρος στις προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως ανέφερε, είναι η βελτίωση της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου – Ρωσίας για το θέμα έτσι ώστε να επιτραπεί η αύξηση της τουριστικής περιόδου κατά τουλάχιστον ένα με δύο μήνες.

Όσον αφορά στην αγορά της Ουκρανίας, είπε, υπήρξε αύξηση της τάξης του 85% που ισοδυναμεί με 35.000 αφίξεις. Πριν από 1,5 χρόνο, ανέφερε για σκοπούς σύγκρισης, είχαμε μόνο 22.000. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι στόχος είναι το 2014 οι αφίξεις να ξεπεράσουν τις 50.000 με προοπτική τα επόμενα δύο χρόνια να φτάσουν τις 100.000.

Αναφορά έκανε ο κ. Ορουντιώτης και στην αγορά του Καζακστάν, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο έχει «φοβερές προοπτικές για την Κύπρο». Είπε ότι έγιναν επαφές στη Ρωσία για το θέμα και ότι υπάρχει η δέσμευση για 10.000 τουρίστες το 2014 φτάνει να επιλυθεί το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων που υπάρχει.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις επαφές που είχε γενικά με αεροπορικές εταιρείες ο ΚΟΤ, καθώς σύμφωνα με τα λεχθέντα η Ryanair έχει ήδη παρουσιάσει μεγάλο πρόγραμμα με 16 προορισμούς, η Wizz Air έχει καταλήξει σε τριετές πρόγραμμα με 10 προορισμούς, ενώ μετά από επαφές με την airBaltic υπήρξε κατάληξη σε επέκταση του δρομολογίου που προσφέρει από το χειμώνα από της Λεττονία. Επιπρόσθετα η flyniki θα πραγματοποιεί 13 πτήσεις από Βιέννη, που μπορεί να αποτελέσει και ενδιάμεση αεροπορική σύνδεση για Γερμανούς τουρίστες.

Όσον αφορά το 2014, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2014 αλλά και τα επόμενα τρία χρόνια οι προοπτικές για τον τουρισμό θα είναι καλές, προσδοκώντας αρχικά σε αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2013, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι έχει γίνει μελέτη για το θέμα, στη βάση της οποίας προγραμματίζεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και ειδικό εργαστήρι που θα εμπλέκει όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Κατά το εργαστήρι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων καθώς και ο εμπλουτισμός των τοπικών τουριστικών προγραμμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κληθείς να αναφερθεί στην αγορά της Κίνας, είπε ότι αναμένεται επίσημη πρόσκληση από τον αντίστοιχο Οργανισμό Τουρισμού της Κίνας για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας τον επόμενο μήνα στο Πεκίνο. Επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί και το κλειδί, όπως είπε, για το επίσημο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς.

Ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε ότι ο ΚΟΤ γνωρίζει ήδη ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα μειώσουν τα αεροσκάφη τους στα έξι, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς το κενό θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες.

Το σημαντικό, ανέφερε, «είναι (οι Κυπριακές Αερογραμμές) να διατηρηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή στους αιθέρες», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον ΚΟΤ.

Όσον αφορά στο θέμα της μαρίνας της Λάρνακας και της πιθανής αποτυχίας της κοινοπραξίας να εξεύρει χρηματοδότηση, είπε ότι ωσότου αλλάξει χέρια, η μαρίνα ανήκει στον ΚΟΤ και ο Οργανισμός εξακολουθεί να τη θεωρεί ως κομμάτι του, δίνοντας το παράδειγμα του ότι πέρσι αντικαταστάθηκαν οι παλιές αποβάθρες με καινούριες και ότι έχουν ήδη βγει οι προσφορές για φύλαξη της εισόδου της μαρίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα