Κομισιόν: Έρχονται απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ισπανία

07:58 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ισπανία, η οποία αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση το επόμενο έτος και να μην επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση των ελλειμμάτων της το 2013 και το 2014, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν σε μια μείωση του ισπανικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της τάξης του 1,5% το 2013, σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου της Επιτροπής το οποίο συμβουλεύτηκε σήμερα μια ευρωπαϊκή

πηγή πριν από την επίσημη κυκλοφορία του την Τετάρτη. Η χώρα θα πρέπει να ανακάμψει με ανάπτυξη 0,5% το 2014.

Την άνοιξη, η Επιτροπή υπολόγιζε σε μια μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,3% το επόμενο έτος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπολογίζει σε μια πτώση κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2013 και στην επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη το 2014 (+1,2%).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η Μαδρίτη δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα 6% το 2013 και 5,8% το 2014, πολύ μακριά από τον στόχο του 2,8%.

Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να ασκήσουν πίεση στην Μαδρίτη, στην οποία ήδη έχει παραχωρηθεί ένας επιπλέον χρόνο -μέχρι το 2014- για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3%. Η χώρα είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει νέες θυσίες για να επιστρέψει στον κύκλο των πρωταγωνιστών της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, το ισπανικό χρέος αναμένεται να συνεχίσει να διογκώνεται: σύμφωνα με τις προβλέψεις που αναμένονται από την Επιτροπή, θα φτάσει το 89,5% το 2013 και θα κάνει άλμα στο 93,9% το επόμενο έτος.

Η επιδείνωση της ισπανικής οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα να ζητήσει ένα σχέδιο βοήθειας για την οικονομία της, παράλληλα με τον δανεισμό που είχε ανακοινωθεί πως θα χορηγηθεί στις τράπεζες της τον περασμένο Ιούνιο.

Καταβάλλοντας μια ιστορική προσπάθεια με σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της, η Μαδρίτη έχει πολλαπλασιάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τις αυξήσεις των φόρων για να εξοικονομήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα