Κλιμακώνουν τα μέτρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

15:47 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε τετράωρη απεργία στους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου αποφάσισαν να κατέλθουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στις 18 και 25 Ιανουαρίου 2012.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι τους τελευταίους επτά μήνες η Συντεχνία «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Συγκοινωνιών

και Έργων ότι οι απολαβές μας δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του».

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι με την υπαγωγή μας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης το κυπριακό κράτος θα απολέσει 6 – 9 εκατομμύρια ευρώ που θα εισέπραττε από τις αεροπορικές εταιρείες έως το 2014», είπε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι αρμόδιοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταλάβουν αυτό που έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε, ότι δηλαδή οι μισθοί, τα επιδόματα, η υπερωριακή αποζημίωση, οι αυξήσεις, οι συντάξεις, η ΑΤΑ και γενικά όλες οι απολαβές μας δεν επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο και τα κρατικά ταμεία, αλλά καλύπτονται πλήρως από τα τέλη υπερπτήσεων(unit rate) που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στη Κυπριακή Δημοκρατία για τη χρήση του FIR Λευκωσίας».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «ειδικά για τον ευρωπαϊκό χώρο, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος για τις υπερπτήσεις. Αυτό σημαίνει», όπως εξήγησε, «ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σε συντονισμό με άλλους οργανισμούς σε κάθε χώρα, συμφωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες πόσο θα στοιχίζει σε μια απ’ αυτές να πετάξει μέσα από το FIR».

«Αυτό το κόστος», συνέχισε, «ονομάζεται τέλος υπερπτήσεων και συμφωνείται ξεχωριστά από κάθε χώρα με τις αεροπορικές εταιρείες».

Όπως είπε, «το κόστος υπερπτήσεων στην Κύπρο έχει καθοριστεί στα 35 ευρώ ενώ μέχρι το 2014 θα φτάσει μέχρι τα 39 ευρώ», αναφέροντας ενδεικτικά ότι αυτό το τέλος στην Γαλλία είναι 67 ευρώ».

Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι στη Γαλλία ένα αεροπλάνο που θα πετάξει πάνω από τη συγκεκριμένη χώρα θα πληρώσει διπλάσια χρήματα απ’ ότι θα πληρώσει πετώντας πάνω από την Κύπρο», προσθέτοντας ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 2-3 χώρες που έχουν τα πιο φτηνά τέλη υπερπτήσεων από το σύνολο περίπου 40 χωρών της ΕΕ.

Ξεκαθάρισε ότι οι μισθοί των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας «έχουν μια πάρα πολύ μικρή επίδραση στο τελικό τέλος υπερπτήσεων που θα πληρώσουν οι αεροπορικές εταιρείες».

«Με την αποχή μας από τις υπερωρίες τις τελευταίες μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκαλούνται, κατά μέσο όρο, στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, περίπου 8 χιλιάδες λεπτά καθυστερήσεων την ημέρα»

Συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε λεπτό καθυστέρησης υπολογίζεται ότι έχει κόστος 80-83 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες», προσθέτοντας ότι «για μόνο μια μέρα καθυστερήσεων οι αεροπορικές εταιρείες επωμίζονται ένα κόστος που φτάνει περίπου τα 650 χιλιάδες ευρώ».
Ο κ. Γεωργίου είπε, επίσης, ότι «όλα αυτά που λέγονται ότι οι ελεγκτές εναέρι

Keywords
Τυχαία Θέματα