Κλειδί η ενέργεια για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, τονίζει ο Πρόεδρος

20:12 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα νέα δεδομένα καθιστούν τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, καθώς και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επεσήμανε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του σε επίσημο δείπνο του 2ου

Ενεργειακού Συμποσίου, στη Λευκωσία, την οποία διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσσος Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, αλλά και παγκόσμια, απαιτούν εκ μέρους μας αποφασιστικές και ουσιαστικές κινήσεις».

«Οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή μας επιβεβαιώνουν ότι αυτή αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή τόσο για την Ευρώπη όσο και παγκόσμια», πρόσθεσε.

Και η Κύπρος, υπογράμμισε, «λόγω της στρατηγικής της θέσης αλλά και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα, μπορεί και πρέπει μέσα σε όλα αυτά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου λέγοντας ότι «τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα καθιστούν τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, καθώς και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Βασικούς άξονες της στρατηγικής μας, είπε, «αποτελούν η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μέσω της αυξημένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, και, τέλος, η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».

Ενημέρωσε τους συνέδρους ότι «προς αυτή την κατεύθυνση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «προχωρά ο σχεδιασμός των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρόκειται «για σημαντικά περιφερειακά έργα τα οποία, με βάση τις εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά».

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Κύπρου για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι «μέσω της προώθησής τους επιτυγχάνουμε ουσιαστικά τον τριπλό στόχο της ενδυνάμωσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της επίτευξης των περιβαλλοντικών μας επιδιώξεων για μείωση των θερμοκηπιακών αερίων, και, τέλος, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

«Η ταχεία τεχνολογική εξέλιξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τη μείωση του κόστους των τεχνολογιών αυτών, τις έχει καταστήσει πλέον ανταγωνιστικές έναντι των συμβατικών μορφών ενέργειας», είπε. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, «δεδομένης της ηλιοφάνειας στο νησί μας η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να αποτελεί για εμάς μονόδρομο».

Οφείλουμε, ανέφερε, «να εξορθολογήσουμε τα καθεστώτα στήριξης για να πετύχουμε τη βέλτιστη σχέση μεταξύ κόστους και οφέλους».

Οφείλουμε, επίσης, κατέληξε στην ομιλία του, «να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και με τις τρίτες χώρες, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους μηχανισμούς συνεργασίας έτσι όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα