Η νόσος Πάρκινσον αρχίζει από τη… μύτη

20:32 8/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απώλεια της όσφρησης, επίμονο «πιάσιμο» στον ώμο, επιβράδυνση των κινήσεων… Λίγες ημέρες, πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η ασθένεια δεν προκαλεί τρέμουλο σε όλους τους ασθενείς, ενώ ειδικά οι νεώτεροι μπορεί να εκδηλώσουν, εντελώς, απρόσμενα συμπτώματα.

«Η νόσος Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του, που είναι υπεύθυνο για την κίνηση»,

λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εθελοντών & Ασθενών για τη Νόσο Πάρκινσον «Επίκουρος-Κίνηση». «Το πρώτο σύμπτωμα, συνεπώς, είναι οι αργές κινήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται σε όλους τους ασθενείς».

Η νόσος αρχικά είναι χαρακτηριστικά ετερόπλευρη, δηλαδή αφορά τη μία πλευρά του σώματος. «Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε εγείρονται υποψίες ότι δεν είναι Πάρκινσον», ξεκαθαρίζει ο κ. Ζήκος.

Διαταραχές ύπνου

Αν και ο τρόμος (τρέμουλο) είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα του Πάρκινσον, μέχρι αυτό το σύμπτωμα να αρχίσει, ο ασθενής μπορεί να έχει εκδηλώσει πολλά άλλα.

Οκτώ έως δέκα χρόνια, πριν από τη διάγνωση, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μία διαταραχή του ύπνου που αποκαλείται σύνδρομο RBD (REM Behavioral Disorder). Σε αυτό, ο ύπνος είναι ανήσυχος και …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα