Η de facto διχοτόμηση ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο, αναφέρουν Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστές

15:35 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός είναι η συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου, αναφέρουν σε διακήρυξή τους ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διακήρυξή τους για την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στη μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939.

“Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας είναι για μας

βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Ξέρουμε ότι καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη”, αναφέρει διακήρυξή που συνυπογράφουν οι οργανώσεις PEO, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS και BES.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο διεθνές επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, σημειώνοντας ότι η παρέλευση του χρόνου δεν βοηθά το στόχο της λύσης, αλλά αντίθετα βοηθά στην εδραίωση της υφιστάμενης κατάστασης. “Για το συμφέρον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητούμε την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με ειλικρινή διάθεση, χωρίς υπαναχωρήσεις και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα θέματα”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η κοινή βάση για τη λύση υπάρχει και αυτή είναι συμφωνημένη στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υιοθετημένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“O στόχος μας είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και που θα προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα βάσει των συμφωνιών 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου”, προσθέτουν.

Σε σχέση με την οικονομική κρίση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν πικρές συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές που νομίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Ειδικότερα για την Κύπρο, η διακήρυξη αναφέρει ότι αναπόφευκτα και στη χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και προσθέτει πως “η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κάτω από μανδύα υποτιθέμενων πακέτων `διάσωσης` δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια υποδούλωσης των εργαζομένων και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα”.

“Από θέση αρχής συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης και να μην ξηλωθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, πολλές φορές ακόμα και με αίμα”, αναφέρεται.

Η διακήρυξη καλεί τέλος όσες οργανώσεις, συνδικαλιστικές ή άλλα οργανωμένα σύνολα, συμφωνούν με το παρόν κείμενο, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους “για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα