Γ. Ομήρου : Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου

13:47 16/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας, ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του ιδίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οδυνηρό καθήκον επέβαλε σήμερα την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για να αποφασίσει προσηκόντως την απονομή των επιβαλλόμενων τιμών από την κυπριακή πολιτεία σε ένα μεγάλο τέκνο

της Κύπρου, σε μια μεγάλη φυσιογνωμία που έφυγε χτες από τη ζωή, τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Όμως, πρόσθεσε, «ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας πολιτικής και πολιτειακής προσωπικότητας που τίμησε την Κύπρο, την πολιτική και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και που αναβάθμισε δημόσιες θέσεις δεν είναι εύκολο καθήκον. Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Γλαύκου Κληρίδη».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «ως νέος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ελεύθερου κόσμου και αγωνίστηκε με τους συμμάχους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Στην Κύπρο υπήρξε παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αντιαποικιακό αγώνα του 55-59, στην εγκαθίδρυση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας και των όσων δραματικών ακολούθησαν με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του 1974. Αλλά και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν για την ανασυγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την καταστροφή του 1974».

«Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας», είπε και πρόσθεσε ότι «Ως Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπραγματευτής για τη λύση του Κυπριακού και ως πολιτικός ηγέτης αγωνίστηκε με ζήλο και αφοσίωση για τα εθνικά δίκαια της Κύπρου και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού».

Σημείωσε ότι «μετριοπαθής, απόλυτα θεσμικός, οξυδερκής, ικανός διαπραγματευτής υπήρξε πρωταγωνιστής στη δύσβατη και βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού της τελευταίες έξι δεκαετίες. Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Και η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός, η πολιτική του διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα ήθους, εντιμότητας, προσήλωσης στο καθήκον, ανιδιοτελούς προσφοράς και αξιοπρέπειας».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Ομήρου, « και ο ευρύτερος Ελληνισμός θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη», σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου για την απόδοση τιμών για τον αποχαιρετισμό του Γλαύκου Κληρίδη αποτελούν ελάχιστο αντίδωρο και επιβαλλόμενο χρέος της πολιτείας για την προσφορά του μεγάλου ανδρός».

Τα μέλη του Συμβουλίου τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος πριν από την έναρξη της συνεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα