Γ. Λιλλήκας: Σε χειρότερη ύφεση θα οδηγηθούμε το 2014

18:11 11/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε σήμερα πως η Συμμαχία εκτιμά πως το 2014 θα οδηγηθούμε σε χειρότερη ύφεση από το 2013, ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί σε πιο ψηλά επίπεδα και δυστυχώς θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το μεταναστευτικό ρεύμα των νέων επιστημόνων.

Σε σημερινή εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση, ο κ. Λιλλήκας είπε χαρακτηριστικά ότι εμείς της Συμμαχίας Πολιτών «δεν βλέπουμε καμιά προοπτική στο άμεσο μέλλον, για οικονομική ανάπτυξη, ενώ συνεχίζουν να υφίστανται τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια της οικονομικής ανάπτυξης

δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας και τα πάρα πολύ ψηλά επιτόκια».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν μεν κεφάλαια, αλλά δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, λέγοντας ότι η Συμμαχία Πολιτών διεξάγει αυτή τη στιγμή μελέτη, την οποία θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, με πλήρη οικονομικά στοιχεία για το κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να ανταπεξέλθει, με βάση το χρέος που θα δημιουργηθεί μέχρι το 2016.

Επίσης, είπε πως η μελέτη θα αναφέρει αν η ΚΔ θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ίδιες τις εκτιμήσεις, που έχει βάλει η Τρόικα στο τελευταίο μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι εκτιμούν ότι για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας θα πρέπει να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ για περίπου 16 χρόνια.

«Καμιά οικονομία που γνωρίζω», είπε, «δεν έχει επιτύχει τέτοιους ρυθμούς σε σταθερή βάση 16 χρόνων. Αν οι ανησυχίες μας επαληθευτούν, τότε θα μπούμε στο μονοπάτι της Ελλάδας με ένα δεύτερο μνημόνιο και ένα δεύτερο δάνειο, το οποίο θα μας οδηγήσει σε ακόμα πιο μη βιώσιμο χρέος», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενη συνεργασία της Συμμαχίας με το ΔΗΚΟ και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε: «Δεν είχαμε καμιά πρόταση από το ΔΗΚΟ για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές και το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είπαμε ότι η πρόταση μας απευθυνόταν στην ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους και όχι στο ΔΗΚΟ, γιατί το ΔΗΚΟ ως μέλος της κυβέρνησης θεωρούσαμε ότι δεν μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός τέτοιου μετώπου».

«Βέβαια σήμερα», συνέχισε, «έχει φύγει από την κυβέρνηση. Υπάρχουν νέα πολιτικά δεδομένα. Κατά συνέπεια η πρόταση που κάναμε στην ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους απευθύνεται και στο ΔΗΚΟ, το οποίο σήμερα βρίσκεται στους κόλπους της αντιπολίτευσης».

Αναφορικά στην παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έγινε με εκπληκτικό τρόπο και με μη αναμενόμενο τρόπο, προσθέτοντας πως η Συμμαχία θέλει να έχει μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για το τι ήταν εκείνο που οδήγησε πραγματικά στην παραίτηση του, όπως και για τους όρους της παραίτησής του, οικονομικούς και άλλους».

Ανέφερε πως αν ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους – όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο- «τότε δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την αποζημίωση και την αποπληρωμή των μισθών μέχρι το τέλος της κανονικής λήξης της θητείας του». «Εάν παραιτήθηκε για άλλους λόγους νομίζω η κυπριακή κοινωνία πρέπει να γνωρίζει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Συμμαχίας Πολιτών για τις Ευρωεκλογές, είπε πως έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των εξορμήσεων και προετοιμάζεται το υλικό τους για τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως έχουν ήδη εγκριθεί οι 22 θέσεις και οι προτάσεις, που θα καταθέσει η Συμμαχία, ενόψει των ευρωεκλογών και για το τι θα επιδιώξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διεμήνυσε στους πολίτες ότι αποδείχθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επηρεάζουν τη ζωή μας και είναι λανθασμένη η αντίληψη, που είχε διαμορφωθεί διαχρονικά, ότι η ΕΕ είναι πολύ μακριά και οι ευρωεκλογές δεν έχουν καμιά αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα