Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 9/5/2013

11:08 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εσωτερική διαμάχη στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας και η προειδοποίηση της συντεχνίας Ελ-Σεν για επ `αόριστον απεργία και είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Θρησκευτική διαχείριση των ιδρυμάτων» γράφει ότι ο νέος διευθυντής της «διαχείριση ιδρυμάτων» στα κατεχόμενα επιλέχθηκε από το Τμήμα Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας και η επιλογή του εγκρίθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού αναφέρει ότι ο Ασίλ Ναδίρ παρέδωσε

την αγγλική του υπηκοότητα, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες μεταφοράς του στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι σχετικά με την εσωτερική διαμάχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το ΚΕΕ προς ομοφωνία», γράφει ότι η χθεσινή μέρα ήταν κρίσιμη για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, αφού στις διαδοχικές συνάντησης των ηγετικών οργάνων του κόμματος έγιναν βήματα προς ομοφωνία για την επίλυση της εσωτερικής διαμάχης του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία Ελ-Σεν των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» προειδοποίησε για επ `αόριστον απεργία λόγω νέων συμφωνιών στο θέμα παραγωγής ηλεκτρισμού που αναφέρονται στην αναφορά του «γενικού ελεγκτή». Αλλού γράφει ότι ο Ισμέτ Τσιλ κάτοικος στο χωριό Αχερίτου συνελήφθηκε ενώ μπήκε στο κήπο της γειτόνισσας του Σιμπέλ Ακί και την παρακολουθούσε.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Τα βλέμματα στον γενικό ελεγκτή» αναφέρει ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας περιμένει την αναφορά του γενικού ελεγκτή για να μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ, μετά τις χθεσινές συνεδρίες των ηγετικών οργάνων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι στο κόμμα δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αφού δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ερτάν Οζενέν σημαντική προσωπικότητα στο τομέα της ψυχαγωγίας στα κατεχόμενα, έχασε την ζωή του μετά από μακροχρόνια θεραπεία για εγκεφαλική αιμορραγία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μια συναρπαστική ημέρα» γράφει ότι τα αρμόδια όργανα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις διαδοχικές συνεδρίες και συναντήσεις που πραγματοποίησαν χτες, συζήτησαν εκτενώς το θέμα των πρόωρων εκλογών καθώς και της εκλογής νέου γενικού γραμματέα. Αλλού γράφει ότι ο Έρογλου ήταν ευχαριστημένος με την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι το φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι εκμεταλλεύσιμο μόνο μετά την λύση του Κυπριακού, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης θύμωσε με την δήλωση αυτή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Τσακά ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό 76χρονης Βρετανίδας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης από το «κακουργιοδικείο» της Κερύνειας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το κουμπί του Γενικού Γραμματέα», αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ, μετά το αίτημα της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για κοινή συμμετοχή στη διοίκηση του κόμματος δήλωσε ότι το κόμμα θα προχωρήσει σε εκλογές γενικού γραμματέα. Αλλού αναφέρει ότι νέος πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην επαρχία Μόρφου είναι ο Ντογάν Σαχαλί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο αρχηγό του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι το «κράτος» προσπαθεί να πλήξει τους δήμους στους οποίους υπερισχύει το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα