Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 9/9/2013

08:21 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακές Εφημερίδες

Οι εξελίξεις σε σχέση με το θέμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και της εκπροσώπησης του 18% της «κακής Λαϊκής», ο εντοπισμός από την Αστυνομία αρχείου παρακολουθήσεων στην κατοχή λοχία της ΚΥΠ, ο επικείμενος πόλεμος στη Συρία και η υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον γυναίκας 32χρόνων από την Ρουμανία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει

σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θέατρο σκιών για την εκλογή» γράφει ότι ώρες μετρά πλέον η Τράπεζα Κύπρου πριν περιέλθει στα χέρια των πραγματικών ιδιοκτητών της και πως σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης του 18% της «κακής Λαϊκής» και ποίους συμβούλους θα στηρίξει για εκλογή στο δ.σ. της τράπεζας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο της Cyta Στάθη Κιττή ότι εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες θα φθάσουν μέχρι τέλους και η αλήθεια θα λάμψει. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά ότι μπορεί και καλύτερα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel το οποίο επικαλείται σχέδιο εμπιστευτικής έκθεσης της ΕΕ.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Στο μάτι του κυκλώνα η Κεντρική Τράπεζα» γράφει ότι απαντήσεις απαιτούν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και τα μέλη του Συνεργατισμού από την Κεντρική Τράπεζα, για την ενέργεια της να μηδενίσει σχεδόν τα κεφάλαια τους, διαγράφοντας ουσιαστικά τις περιουσίες τους. Γράφει, επίσης, ότι θερμό επεισόδιο Βρετανών και Σύρων πάνω από την Κύπρο περιέγραψε σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα «Mirror», σύμφωνα με το οποίο βρετανικά μαχητικά βρέθηκαν αντιμέτωπα με δύο συριακά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία κατευθύνονταν προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αναγκάζοντας τα να επιστρέψουν στη βάση τους. Αλλού γράφει ότι το αρχείο παρακολουθήσεων που βρέθηκε στην κατοχή του λοχία της ΚΥΠ στη Λάρνακα λήφθηκε κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης και περιέχει ψηφιακούς δίσκους με βίντεο και φωτογραφίες από πολιτικές συγκεντρώσεις, κινήσεις πολιτών και δραστηριότητες πολιτικών προσώπων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό του θέμα με τίτλο «Αποφασίζουν για το 18%» γράφει ότι συνεχίζεται το παρασκήνιο για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου στη σκιά των αντιδράσεων της Τρόικας, ενώ σήμερα ή αύριο –πριν τη γενική συνέλευση – η τριμελής Αρχή Εξυγίανσης θα αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το 18.1%. Γράφει, επίσης, ότι τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από τη Συρία, ενώ η επίθεση που σχεδιάζει το Πεντάγωνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times», θα είναι διάρκειας τριών ημερών. Η εφημερίδα γράφει, ακόμη, πρωτοσέλιδα ότι το αργότερο μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία και την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το διάταγμα διορισμού της Επιτροπής λήγει κανονικά στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, γι’ αυτό και το πόρισμα θα δοθεί είτε μια ημέρα προηγουμένως είτε και νωρίτερα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αντίσταση σε εκβιασμούς και διλήμματα» γράφει ότι το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται την αισιόδοξη εκτίμηση της Κυβέρνησης πώς θέμα «πακετοποίησης» του Κυπριακού δεν τίθεται από κανέναν τρίτο. Αντίθετα, προστίθεται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, δια του Γενικού του Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού, διαμηνύει πως η Τουρκία θα επιδιώξει να διασυνδέσει Κυπριακό, οικονομία και φυσικό αέριο και θεωρεί πολύ πιθανόν, μερίδα της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει αυτές τις απαιτήσεις. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην αντιπολεμική κινητοποίηση κατά της επιδρομής στη Συρία που οργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σήμερα, έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, και γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικό «παρών». Η εφημερίδα γράφει, επίσης και για ένα περιστατικό κατά το οποίο μητέρα επτάχρονου παιδιού ανέμενε για πέντε ολόκληρους μήνες να ορισθεί ραντεβού στο παιδί της για εγκεφαλογράφημα στο Τμήμα Νευροφυσιολογίας.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με τίτλο «Στενή παρακολούθηση» γράφει ότι η Αστυνομία χθες επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα η οποία θα διερευνήσει την ενδεχόμενη παρακολούθηση πολιτών και πολιτικών προσώπων από την ΚΥΠ με αφορμή τον εντοπισμό από την Αστυνομία ενός αρχείου παρακολουθήσεων σε σπίτι στη Λάρνακα που ανήκει σε 50χρόνο λοχία που υπηρετούσε παλιότερα στην ΚΥΠ Λάρνακας και ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εργαστούν υπέρ της ειρήνης με αφορμή τον επικείμενο πόλεμο στη Συρία. Αλλού, αναφέρεται στην την υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον γυναίκας 32χρόνων από την Ρουμανία, που σημειώθηκε σε περιοχή της Ορόκλινης, η οποία πυροβολήθηκε από 50χρονο από την Ορμήδεια που στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα