Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 28/12/2013

09:46 28/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για διερεύνηση των καταγγελιών σε βάρος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πληροφορίες για διορισμό στην προεδρία της Cyta και της ΑΛΚ των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών, αντίστοιχα και το θέμα των επικείμενων διορισμών στους Ημικρατικούς γενικότερα, οι δυσκολίες που θα φέρει η νέα

χρονιά για τους Κύπριους αλλά και όσα συνέβησαν το 2013, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

«Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για λήψη πρόσθετων καταθέσεων στην υπόθεση της ενδεχόμενης πλαστογραφίας της συμφωνίας με την Alvarez & Marsal. Αλλού προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της κομματικής επιρροής στους ημικρατικούς και γράφει ότι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για τα Συμβούλια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτική δίνη και ότι ακυρώθηκε η απομάκρυνση του Εισαγγελέα Μουαμάρ Ακάς.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Σε τεχνοκράτες Cyta και Αρχή Λιμένων» και γράφει ότι οι Γενικοί Διευθυντές των Υπ. Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, και Συγκοινωνιών, Αλέκος Μιχαηλίδης, είναι οι εκλεκτοί του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις Προεδρίες των ΔΣ της Cyta και της Αρχής Λιμένων, αντίστοιχα. Αλλού γράφει ότι σκηνές, ανάλογες των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού, σημειώθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Αλλού γράφει ότι παραμένουν «ξεκρέμαστοι» οι πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου στο θέμα των Ταμείων Προνοίας τους.

Με τίτλο «Δυστοκία μεταξύ εταίρων» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι χωρίς αποτέλεσμα έληξε η μακρά σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους ηγέτες των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ η οποία είχε ως στόχο τον καθορισμό των κριτηρίων των ατόμων που θα επιλεγούν για τα νέα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού αναφέρεται σε οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο. Γράφει ακόμα ότι μια μόλις μέρα μετά τα Χριστούγεννα πολλά καταστήματα στο κέντρο της Λευκωσίας έσπευσαν να «κοσμήσουν» τις βιτρίνες τους με διαφημίσεις για εκπτώσεις.

«Ονόματα πάνε κι έρχονται» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι λίστες δεν κρατάνε, όπως επισήμως δηλώνουν, ονόματα, ωστόσο, πάνε κι έρχονται στο Προεδρικό και στα κομματικά γραφεία των συγκυβερνώντων κομμάτων για τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ βρέθηκε στο πλευρό του ΕΛΑΖΩ ο Πρόεδρος του οποίου βρίσκεται έξω από το Προεδρικό επί 220 ημέρες και ότι «η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα». Γράφει ακόμα για «μποναμά επιλεκτικών απολύσεων» στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Τέρμα στο νεποτισμό στους Ημικρατικούς» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα των διορισμών στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, τους οποίους έχει δεσμευτεί να νοικοκυρέψει βάζοντας τέρμα στον νεποτισμό. Αλλού γράφει ότι έδεσαν σκυλί σε αυτοκίνητο και το έσυραν μέχρι θανάτου. Αλλού προβάλλει φωτογραφία παιδιών που ψάχνουν για παιχνίδια στην τράπεζα τροφίμων που ανοίγει για τους άπορους στη Λάρνακα κάθε Παρασκευή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Πέτρινος χρόνος το 2014» γράφει ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα η Κύπρος αποχαιρετά το 2013 και υποδέχεται το 2014 και οι ευχές για ευτυχισμένο το νέο έτος μοιάζουν να λέγονται ως μέρος της συνήθειας, μη αντανακλώντας την πραγματικότητα. Αλλού γράφει για σκηνικό πιέσεων για Κυπριακό και φυσικό πλούτο και σταδιακή φτωχοποίηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «ΑΝΑΝ…έωση στο ΑΚΕΛ».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με τίτλο στο κύριό της θέμα «Αυτός ήταν ο χρόνος» προβάλλει ανασκόπηση του 2013 και γράφει ότι ήταν η χρόνια που η Κύπρος έγινε πειραματόζωο σ’ ένα οικονομικό πείραμα αποκαλούμενο ‘bail-in’, αλλά και η χρονιά που αποχαιρετίσαμε τον πρώην Πρόεδρο και πολιτικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι για τη δέσμευση του Προέδρου για διορισμό των ικανότερων στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Σε άλλο της θέμα προβάλλει τη βράβευση δεκαεπτάχρονου Κύπριου πιανίστα σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα