Επίσκεψη Χέρμαν Βαν Ρομπέι στην Τουρκία

15:49 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Τουρκία θα επισκεφθεί στις 23 Μαΐου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, μετά την εκλογή του ο κ. Βαν Ρομπέι επισκέφτηκε πολλές χώρες, υποψήφιες και μη, της ΕΕ, αλλά και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, αλλά για τρία χρόνια απέκλειε οποιαδήποτε επίσκεψη στην Τουρκία. Ο αποκλεισμός αυτός έληξε, προστίθεται,

και ο Βαν Ρομπέι μεταβαίνει στην Τουρκία εν μέσω ενδείξεων για αναζωογόνηση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και μηνυμάτων από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ώθηση στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η Μιλλιέτ υπενθυμίζει ότι το 2004 ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι εξόργισε την Άγκυρα με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μέλος της Ευρώπης. Παρόλο που έκτοτε δεν έκανε παρόμοιες δηλώσεις, αγνοούσε επιμελώς την Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα. Σε συνάντησή του με τον Υπουργό ΕΕ και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, τον Ιανουάριο στη Χιλή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε για πρώτη φορά ότι υποστηρίζει την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα να μιλήσει στο τουρκικό Κοινοβούλιο, αναμένεται να παρεκκλίνει από την παραδοσιακή του θέση, σημειώνει η Μιλλιέτ, και να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τονίζοντας τη σημασία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα