Είναι ωφέλιμα τα αποξηραμένα φρούτα;

14:07 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολλές φορές οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επειδή η ανάγνωση των ετικετών διατροφικής επισήμανσης, πάνω στα προϊόντα κατανάλωσης, απαιτεί Ph.D. στη Βιοχημεία!

Ορίστε μια συμβουλή: Όσο λιγότερα συστατικά αναγράφονται πάνω στις ετικέτες, τόσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το τρόφιμο. Όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα, θα πρέπει να ελέγχετε στην ετικέτα το πρώτο συστατικό να είναι φρούτα, όπως π.χ. σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα ή σύκα. Υπάρχει η αντίληψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι επεξεργασμένα με υδρογονωμένο

λίπος.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά τρόφιμα και μια καλή επιλογή για ενέργεια (θερμίδες), φυτικές ίνες, ενώ φυσικά δεν περιέχουν καθόλου λίπος. Τα αποξηραμένα φρούτα ‘σε βάρος’ έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα και, παρόλο που περιέχουν περισσότερες θερμίδες, περιέχουν και άλλες θρεπτικές ουσίες σε μεγαλύτερη ποσότητα. Για παράδειγμα, αν και τα φρέσκα σταφύλια δεν είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου, οι σταφίδες, που είναι αποξηραμένα σταφύλια, είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Μια κούπα φρέσκων δαμάσκηνων έχει μόνο 91 θερμίδες, αλλά μόνο 1% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου. Ένα φλιτζάνι αποξηραμένων δαμάσκηνων έχει 406 θερμίδες, αλλά 23% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου. Βέβαια, δεν χρειάζεται να φάτε μια ολόκληρη κούπα αποξηραμένων δαμάσκηνων, εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα μείωσης βάρους. Μπορείτε να καταναλώσετε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, π.χ. προσθέτοντάς τα ψιλοκομμένα στα δημητριακά σας, που αποτελεί μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή. (2 βερίκοκα, αποξηραμένα ή 2 δαμάσκηνα αποξηραμένα ή 1 ½ μεγάλο σύκο αποξηραμένο αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου και 60 θερμίδες).

Τα φυσικά αποξηραμένα φρούτα κάνουν καλό, αλλά πρέπει να προσέχετε σε τι ποσότητες τα καταναλώνετε, ειδικά, όταν προσέχετε τις θερμίδες σας. Η προσθήκη ζάχαρης στα αποξηραμένα ή στα φρέσκα φρούτα αλλάζει τη θερμιδική τους αξία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτετε ζάχαρη στα αποξηραμένα ή τα φρέσκα φρούτα, γιατί είναι από τη φύση τους γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε οργανικά αποξηραμένα φρούτα, χωρίς τα προστιθέμενα θειώδη άλατα ή συντηρητικά ή, επίσης, μπορείτε να προτιμάτε τα συμβατικά αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μπορεί να επεξεργάζονται με θειώδη άλατα ή ασκορβικό οξύ, απλά για να αποτραπεί η αμαύρωσή τους.

Συμπερασματικά: Πάντα επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα, χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα