ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι διαφωνούν με σύνδεση ΦΑ-Κυπριακού

16:03 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι επανέλαβαν το αίτημα για απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη στους υπαίτιους της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε ο τόπος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε εμπλοκή της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόνισαν ότι για αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ενότητα και κάλεσαν τους αποδήμους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Κύπρου

για έξοδο από το μνημόνιο και για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Σε ομιλία του στο συνέδριο των Αποδήμων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τόπος φέρουν μεγάλες ευθύνες ο τραπεζικός τομέας, οι εποπτικές Αρχές, κάνοντας επίσης λόγο για μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες και προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η διαπλοκή και τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Είπε ακόμα πως κανένας εκ των υπευθύνων των προηγούμενων σκανδάλων δεν τιμωρήθηκε, αλλά αντίθετα επιβραβεύθηκαν.

Σημείωσε ότι ενώ εμείς διασπαθίζαμε το δημόσιο χρήμα, η τουρκική κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να αγοράζει ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα για να μας αποστερήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις συνομιλίες, το περιουσιακό. Αυτό, συνέχισε, πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Παρατήρησε δε ότι επί του συγκεκριμένου δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την επίσημη κυβερνητική πλευρά για ανακοπή αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.

Ο κ. Σιζόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει από το Νοέμβριο του 2008 για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονούσε η ανεξέλεγκτη επέκταση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες και ζήτησε ενίσχυση της εποπτείας, είπε ότι δεν λήφθηκαν μέτρα, η οικονομία έμεινε απροστάτευτη και δώσαμε την ευκαιρία σε εταίρους, δήθεν φίλους να εφαρμόσουν σε βάρος μας τα πλέον σκληρά και πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομικά μέτρα.

«Δεν διαλύεις με μία απόφαση την οικονομία μιας χώρας, απλά και μόνο επειδή χρειάζονται διορθώσεις», είπε ο κ. Σιζόπουλος, λέγοντας ότι οι στόχοι είναι βαθύτεροι και μεγαλύτεροι και δεν είναι άσχετοι με το φυσικό αέριο και την επιβολή λύσης στο Κυπριακό.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως ενώ είμαστε αποδυναμωμένοι από την οικονομική κρίση, οι γνωστοί κύκλοι, με το γνωστό πρωταγωνιστή – τον Αλεξάντερ Ντάουνερ όπως είπε – ενεργοποιούνται για επανέναρξη των συνομιλιών το Φθινόπωρο με στόχο την επίτευξη λύσης σε σύντομο διάστημα.

Το τελευταίο έγγραφο Ντάουνερ αποσκοπεί σε κατοχύρωση στην τουρκική πλευρά των παραχωρήσεων στις οποίες προέβη η πλευρά μας ώστε να αποτελέσει είτε ενδιάμεση συμφωνία, είτε τη βάση για το σχέδιο της τελικής λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ για απόσυρση των παραχωρήσεων όπως είναι και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την ενότητα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτή είναι και η έγνοια της ΕΔΕΚ, αλλά σημείωσε ότι η ωραιοποίηση των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.

Συνεχίζοντας είπε ότι από τον Απρίλιο η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία συνδιαμόρφωσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις κοινής στάσης και πολιτικής έναντι της Τρόικας και πρόσθεσε πως παρά την παρέλευση τεσσάρων μηνών δεν υπήρξε ανταπόκριση, με την Κυβέρνηση να επιλέγει να ακολουθήσει τη δική της πορεία.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Πόλυς Παλλήκαρος, παρατηρώντας ότι οι απόδημοι είναι οι μόνοι που ακόμα χρησιμοποιούν τον εγκαταλειφθέντα στην Κύπρο όρο «απελευθέρωση», είπε ότι ο ρόλος των αποδήμων πρέπει να επεκταθεί και από πρεσβευτικός των θέσεων της ε/κ πλευράς να καταστεί συμβουλευτικός και συμμετοχικός στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και των θέσεων της ε/κ πλευράς.

Το ΕΥΡΩΚΟ, είπε, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι προειδοποιούσε για επικίνδυνα ολισθήματα, διατυπώνοντας τη θέση ότι η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία πρέπει να αποφασίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα διαπραγματευτεί η ε/κ. Ανέφερε ακόμα ότι η στρατηγική που πρέπει να διαμορφωθεί ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις που προέκυψαν πρόσφατα.

Ο κ. Παλλήκαρος πρόσθεσε ότι το κείμενο των λεγόμενων συγκλίσεων της περιόδου 2008 – 2012 δεν πρέπει να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. Ανέφερε επίσης ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και Τ/κ αξιωματούχων όπως του κ. Ερογλου παρέχουν στην ε/κ πλευρά την ευχέρεια να καταδείξει την αναξιοπιστία της Τουρκίας και να προβάλουμε απαιτήσεις.

Περαιτέρω σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τύχει ορθολογιστικής διαχείρισης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και κυρίως την αποκόμιση πολιτικών και στρατηγικών πλεονεκτημάτων. Σήμερα, συνέχισε, μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα μας με τα συμφέροντα που έχουν οι ισχυροί στην περιοχή και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη τους σε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του θέματος του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συζητήσεις για το Κυπριακό θα είναι εθνική μειοδοσία και ανέφερε ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητείται μόνο με τις εμπλεκόμενες εταιρείες που επιδιώκουν ειλικρινή συνεργασία με την Κύπρο στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού.

Διατύπωσε δε την κάθετη αντίθετη θέση του ΕΥΡΩΚΟ σε εμπλοκή του θέματος της αξιοποίησης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που άρχισε η αποδόμηση και κάλεσε την Κυβέρνηση να επιδιώξει δήλωση πολιτικής από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά στην Κύπρο κούρεμα καταθέσεων.

Καταλήγοντας, είπε ότι πως επιβάλλεται αποκάλυψη της αλήθειας, απονομή δικαιοσύνης, απόδοση ευθυνών και πραγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται για την καταστροφή.

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι όσοι είχαν την ευθύνη διαχείρισης των υποθέσεων της χώρας διαχρονικά – αλλά κυρίως πρόσφατα- πρέπει να αισθάνονται βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα, και να λέγουν ολίγα και σεμνά. «Βαρεθήκαμε τα κούφια λόγια, τις υποσχέσεις, τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και τα ‘θα’ των πολιτικών ηγεσιών», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας αφού ανέφερε ότι το μοντέλο ανάπτυξης, που όλοι θαύμαζαν, επιδοκίμαζαν και επευφημούσαν, αποδείχθηκε μια φούσκα γεμάτη αέρα ανευθυνότητας και κερδοσκοπίας, εξέφρασε τις ανησυχίες του Κινήματος για τη διασύνδεση του Κυπριακού με την οικονομική κρίση και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου

Λέγοντας ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει και να προειδοποιήσει ότι όχι μόνο οι Τούρκοι και οι Βρετανοί και άλλοι ισχυροί παράγοντες που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό προωθούν ή καλοβλέπουν μια λύση – πακέτο (package deal), πρόσθεσε ότι στα ξένα κέντρα αποφάσεων είναι πολύ διαδεδομένη η αντίληψη πως οι Ελληνοκύπριοι τώρα είναι έτοιμοι να δεχθούν διευθέτηση του Κυπριακού στο πρότυπο του σχεδίου Ανάν, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα

Ο κ. Περδίκης είπε πως επιβάλλεται ενδελεχής μελέτη όλων των σεναρίων και σχεδιασμός αποφυγής ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β το οποίο θα μας απεγκλωβίσει από ασφυκτικά διλήμματα και εκβιασμούς και κάλεσε τους αποδήμους να απαιτήσουν πρόβλεψη και σχεδιασμό.

Ο ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις του μνημονίου και διατύπωσε τη θέση ότι τα περισσότερα μέτρα «επανεκκίνησης της οικονομίας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν όπισθεν ταχύτητα και μέσα από αυτά επιδιώκεται και πάλι το εύκολο και γρήγορο κέρδος, κτίζονται όνειρα χωρίς θεμέλια και προωθούνται οι ίδιες πολιτικές ανάπτυξης».

Είπε ακόμα ότι δεν τιμωρήθηκε κανείς και ούτε φαίνεται πως θα τιμωρηθεί για το μεγαλύτερο έγκλημα μετά την προδοσία του 1974, και επανέλαβε ότι για κάποιο σκοτεινό λόγο το πολιτικό προσωπικό ανέχεται την κατάσταση ατιμωρησίας και εξαντλείται σε διακηρύξεις και σε συστάσεις επιτροπών ενώ ταυτόχρονα «ανέχεται την άδικη κηδεμονία ενός πανίσχυρου στην Κύπρο εκπροσώπου της Τρόικας, ο οποίος συμπεριφέρεται ως κατοχικός διοικητής σε κατακτημένη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα