Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του ΕΟΤ στην Ελλάδα

18:04 27/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση για απόπειρα απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας ύψους 147.600 ευρώ και έκδοσης, αντίστοιχου ποσού, επιταγής του Οργανισμού, η οποία εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Αστυνομία, συνελήφθησαν πέντε άτομα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, ένας επιχειρηματίας, δύο μέτοχοι εταιρείας και ακόμα

ένας εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας αυτής. Σε βάρος των συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ ασκήθηκε δίωξη και για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, δήλωσε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε πως γυναίκα αγνώστων στοιχείων εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να εισπράξει πολύ μεγάλο ποσό μέσω επιταγής του ΕΟΤ. Η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν επί τόπου οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι’ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής. Ο κ. Λειβαδάς ενημέρωσε την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έδωσε εντολή για άμεση εισαγγελική παρέμβαση και όπως αναφέρει σε δήλωση του «οι υπηρεσίες μας, που λειτούργησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε συνδρομή στις αρμόδιες αρχές ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Η κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ΕΔΕ στον ΕΟΤ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θέτοντας ζήτημα και όσον αφορά το πώς παραδόθηκε μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο.

Ο Ν. Καραχάλιος από την πλευρά του μίλησε για «επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση της πλαστογραφίας, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είπε ότι «είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη». Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο νυν ΓΓ του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο κ. Καραχάλιος αφήνει αιχμές λέγοντας: «Ελπίζω ότι ο ‘διάδοχός’ μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά το διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα».

Η ΔΗΜΑΡ ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν», αναφέροντας ότι «πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό».

Η Έλενα Κουντουρά από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ανέφερε ότι «το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα