Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας–Αλβανίας–Ιταλίας για αγωγό ΦΑ

15:27 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπογράφτηκε παρόντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Εξωτερικών, η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου -Trans Adriatic Pipeline (TAP)- , ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στην Ελλάδα επενδύσεις 1,5 δισεκατομμύρια

ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Το αν τελικά θα είναι ο ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη θα αποφασιστεί τον Ιούνιο και η συμφωνία για την κατασκευή του δεν συνδέεται με την σημερινή υπογραφή. Κατά την επιλογή αυτή ο ΤΑΡ θα βρεθεί να ανταγωνίζεται πιθανότατα με τον Nabucco West, μήκους περίπου 800 χιλιόμετρα, ένα τμήμα του αρχικού σχεδίου για τον μεγάλο Nabucco, ο οποίος ξενικά από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας με συνολικό μήκος πάνω από 1.300 χιλιόμετρα. Εντούτοις, η κατασκευή του και η συμμετοχή της Ελλάδας θεωρείται ως ευκαιρία για τη χώρα μας να ενταχθεί στο ενεργειακό παιχνίδι, μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας (ITGI) και τον, όπως φαίνεται, αποκλεισμό της Ελλάδας από την κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ σημαντικό βήμα» καθώς αφορά «ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης» καθώς ο ΤΑΡ θα «αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες».

Η συμφωνία αυτή, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τους γείτονες και συμμετέχοντες στην υλοποίηση αυτού του έργου, δηλαδή με την Ιταλία και την Αλβανία. Και μάλιστα αυτή η συνεργασία δεν θα αφορά μόνο τις χώρες αυτές και την Ελλάδα. Η σημασία του έργου αυτού θα ξεπεράσει τα όριά τους, για να θεμελιώσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Και φυσικά, υπογραμμίζει τη δυνατότητα της χώρας μας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.»

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «δημιουργείται μια ισχυρή παραγωγική βάση συνεργασίας για τρείς γειτονικές χώρες, με επιπτώσεις πανευρωπαϊκές» και συμπλήρωσε ότι μπορεί «να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν – με πολλαπλά οφέλη και για τις τρείς χώρες –σε τομείς όπως η ενέργεια, το διεθνές εμπόριο, οι κατασκευές, η αλιεία, η μεταποίηση και εμπορία της γεωργικής παραγωγής και ο Πολιτισμός».

«Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία βρίσκονται σε ένα τρίγωνο που σημάδεψε τον παγκόσμιο πολιτισμό για χιλιετίες. Τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται, μπορεί να αναβαθμίσει τη σημασία τους σε ολόκληρη την περιοχή. Και να έχει πολύ ευνοϊκές επιπτώσεις πέραν της περιοχής τους» ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Προσέθεσε, δε, ότι η κατασκευή του αγωγού έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες καθώς θα δημιουργηθούν δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα, θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια που αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, και θα αναβαθμιστούν οι υποδομές της χώρας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα από γεωστρατηγική άποψη. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς πρόκειται για τη συντομότερη διαδρομή, με το μικρότερο κόστος κατασκευής και διέρχεται από λιγότερες χώρες ενώ ταυτόχρονα προσδίδει ιδιαίτερη γεωστρατηγική βαρύτητα στις χώρες που συμμετέχουν. «Η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι παγκόσμιες εξελίξεις, όσον αφορά στην προσφορά, στη ζήτηση και στη μεταφορά ενέργειας, επηρεάζουν τα συμφέροντά μας και συνδιαμορφώνουν την εξωτερική και ενεργειακή πολιτική μας». Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η «χώρα μας δεν αρκείται να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Συμμετέχει δυναμικά σε αυτές. Με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας.»

Προσέθεσε ότι «ο αγωγός TAP αποκτά και αυτονόητη στρατηγική σημασία. Φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα που θα ενώνει: τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ευρασία, την Ελλάδα με την Ευρασία. Μια γέφυρα που θα ενώνει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά του κόσμου, την ευρωπαϊκή, με μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ενεργειακά αποθέματα, την Κασπία. Μία γέφυρα που θα απομακρύνει τις χώρες της περιοχής από τις κακές μνήμες, από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα τις οδηγεί στο μέλλον. Και η Ελλάδα, αποκτά στον ενεργειακό χάρτη τη γεωστρατηγική θέση που της αρμόζει από την ιστορία της, το σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια προσφορά της στον πολιτισμό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκτός από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, από την αλβανική πλευρά ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών – Ενέργειας, κ. Έντμοντ Χατζηνάστο και από την ιταλική πλευρά ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κοράντο Πασέρα. Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκε και ο βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Έρικ Ρούμπιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα