Αναπτυξιακά έργα 3 δισ. ευρώ θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Α. Φακοντή

14:26 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα ανακοινώσει σύντομα η Κυβέρνηση, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανεργία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε ο κ. Φακοντής, συνέτεινε στην ύφεση της κυπριακής οικονομίας και στην αύξηση της ανεργίας.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλο τον κόσμο, ανέφερε, αποτελούν την πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας κρίσης, με τους εργαζόμενους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό. Οι κύριοι λόγοι αύξησης της ανεργίας στο 9,1%, είπε, εστιάζονται στην ύφεση που παρουσιάζει η οικονομία, στην αύξηση του αριθμού των κοινοτικών εργαζομένων προς την Κύπρο αλλά και στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που επηρεάζει κυρίως τους νέους που παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ανέργων στην Κύπρο.

«Το ΑΚΕΛ διαφωνεί κάθετα με την περαιτέρω αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο τομέα. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο άξονες, στην υποβοήθηση της ανάπτυξης και στην στήριξη και καλύτερη ρύθμιση της απασχόλησης», είπε στη συνέχεια ο κ. Φακοντής.

Κύριο βάρος, συνέχισε, θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της ανάπτυξης μέσα από την εξασφάλιση κινήτρων για νέες επενδύσεις. Πέραν από τις προσπάθειες που καταβάλει ο δημόσιος τομέας και η Κυβέρνηση, θα πρέπει να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται, σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ, συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα ανακοινώσει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η δαπάνη των οποίων υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα ο κ. Φακοντής είπε, ότι την εργατική ειρήνη και απομακρύνει το απεργιακό κύμα, το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό κλυδωνισμό στην οικονομία του τόπου. Εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι δίκαια και επαναβεβαιώνει την προσήλωση των δύο πλευρών στην εφαρμογή και λειτουργία του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως είναι η ΑΤΑ, το ωράριο εργασίας, τα ταμεία προνοίας και άλλα.

«Δημιουργεί, επίσης, τις προϋποθέσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα κλίμα διαλόγου και συναίνεσης», κατάληξε.

Keywords