Αναφορά τούρκικου τύπου στην έρευνα των Ελβετών κατά Μπαγίς

16:26 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο τουρκικός Τύπος σε πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην προανάκριση που ξεκίνησε εισαγγελέας της Ζυρίχης κατά του Τούρκου Υπουργού ΕΕ , Εγκεμέν Μπαγίς για δηλώσεις του σε ελβετικό έδαφος περί μη ύπαρξης αρμενικής Γενοκτονίας.

«Τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν γενοκτονία. Τους προκαλώ να έρθουν να με συλλάβουν» είχε δηλώσει ο Μπαγίς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελβετία.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Μπαγίς παραβίασε την σχετική ελβετική νομοθεσία .

Σύμφωνα με την ”Ζαμάν” η προανάκριση που διέταξε ο Εισαγγελέας της Ζυρίχης ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της ελβετοαρμενικής κοινότητας .

H ”Γενί Σαφάκ” σημειώνει ότι ο Εισαγγελέας εξετάζει κατά πόσο ο Μπαγίς απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές για να διαπιστώσει αν είναι δυνατή η άσκηση δίωξης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπαγίς χαρακτήρισε μεν ως ασήμαντη την εξέλιξη αυτή, όμως υπήρξε ισχυρή αντίδραση της τουρκικής πλευράς και εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ελβετός Πρέσβης στην Αγκυρα για να παράσχει διευκρινίσεις για αυτή την «απαράδεκτη» προανάκριση.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Χουσεϊν Τσελίκ κάνοντας λόγο για μεσαιωνική νοοτροπία των ελβετικών αρχών ανέφερε ότι ”κανείς δεν μπορεί να μηνύσει ένα Τούρκο Υπουργό επειδή εξέφρασε τις απόψεις του”.

Keywords