Αμετάβλητα θα διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ για να πιέσει στην επίλυση της κρίσης χρέους

15:58 31/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ ή θα ανακοινώσει άλλες κινήσεις νομισματικής πολιτικής κατά τη συνεδρία της εντός της εβδομάδας, έτσι ώστε να διατηρήσει την πίεση στις Κυβερνήσεις για επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές.

Η ΕΚΤ δεν έχει ποτέ διστάσει να ενεργήσει ως πυροσβέστης στην μακρόχρονη κρίση, η οποία φαίνεται να είχε υποχωρήσει μέχρι που το πολιτικό αδιέξοδο στην

Ιταλία και η κρίση στην Κύπρο συντάραξε, για άλλη μια φορά, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα βασικά της επιτόκια, διοχέτευσε περισσότερο από 1,0 τρισεκατομμύριο ευρώ στο τραπεζικό σύστημα για να αποτρέψει μια πιστωτική κρίση και προσπάθησε να περιορίσει το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, προβαίνοντας σε αγορές κρατικών ομολόγων τους .

Οι κινήσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, επιτρέποντας στις αγορές να διέλθουν μια παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, όταν οι εκλογές στην Ιταλία κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο και το κοινοβούλιο της Κύπρου απέρριψε τους όρους μιας συμφωνίας για ένα σκληρό σχέδιο διάσωσης με τους διεθνούς πιστωτές της.

Όμως, ενώ όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να ηρεμήσει τις αγορές για άλλη μια φορά όταν θα πραγματοποιεί την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, παρατηρητές της ΕΚΤ αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει προς το παρόν τα “όπλα” της.

“Η μπάλα παραμένει στο γήπεδο των εθνικών Κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων”, δήλωσε ο οικονομολόγος της “Berenberg Bank” Christian Schulz.

«Η αποτυχία στην Ιταλία στο σχηματισμό Κυβέρνησης, αλλά και τα δυνητικά επικίνδυνα προηγούμενα που επιβάλλονται από τις πιστώτριες χώρες στην Κύπρο οφείλονται κυρίως οι αυξημένοι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία», υποστήριξε.

“Επιτρέποντας λίγο περισσότερο την αβεβαιότητα στις αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει την πίεση στις Κυβερνήσεις των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας να συμπεριφέρονται,” είπε ο κ. Schulz.

Οι αναλυτές είναι σχεδόν ομόφωνοι ότι επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι στις σκέψεις της ΕΚΤ, η οποία διατηρεί σταθερό το επιτόκιο αναφοράς στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,75% από τον Ιούλιο.

«Μια μείωση των επιτοκίων refi δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι δεν είναι πιθανή μια επιπλέον αλλαγή των βασικών επιτοκίων καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται να θεωρεί μια μείωση των επιτοκίων ως ένα λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Michael Schubert.

“Πρώτα απ `όλα, κατά την άποψή του ΔΣ, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου δεν είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες της περιφέρειας δεν αντανακλούν την πολιτική χαμηλών επιτοκίων” της ΕΚΤ, είπε ο κ. Schubert.

Επιπλέον, η τελευταία μείωση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε όλη την Ευρωζώνη “είναι πιθανό να οφείλεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στην Κύπρο, και αυτά δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμηλότερα επιτόκια” υποστήριξε ο οικονομολόγος της Commerzbank.

Keywords
Τυχαία Θέματα