Nέα πρόταση νόμoυ για τα τοπωνύμια θα ετοιμάσει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής

16:18 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ετοιμασία μίας νέας πρότασης νόμου αναφορικά με τα τοπωνύμια θα προχωρήσει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής,

ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που είναι πρόταση νόμου για τα τοπωνύμια.

«Επειδή η θέση τόσο της Γενικής Εισαγγελίας όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ότι θα ήταν καλύτερα η όποια τροποποίηση αφορά σε ποινές να εισαχθεί στον ειδικό νόμο που αφορά τις διαδικασίες για τα τοπωνύμια, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε τροποποίηση της τροποποίησης, της πρότασης νόμου δηλαδή, ούτως ώστε να αφορά τον ειδικό νόμο και όχι τον ποινικό κώδικα. Είναι τυπικό μεν, αλλά θα πρέπει να γίνει νέα πρόταση νόμου, να ξανά κατατεθεί στην Ολομέλεια και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι ποινές θα προνοεί αυτή η πρόταση νόμου, ο κ. Σαμψών είπε ότι οι ποινές που προνοεί η πρόταση είναι μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή, «αλλά θα πρέπει να το δούμε όταν θα έρθει ως πρόταση νόμου με τη διαφοροποίηση που σας έχω εξηγήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών είπε ότι επειδή κυρίως αφορούσε χάρτες και γεωγραφικού περιεχομένου έγγραφα, «θεωρούμε ότι του γεωγραφικού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα περιοριστικό και θα πρέπει να μεγαλώσουμε την εμβέλεια του νόμου».

«Επομένως, δεν θα είναι γεωγραφικού περιεχομένου, αλλά θα είναι όλα τα έγγραφα, χάρτες, λογισμικά που περιέχουν γεωγραφικές ονομασίες , τοποθεσίες και τοπωνύμια. Τοπωνύμια που αναφέρονται με παράνομες για παράδειγμα ονομασίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τις κατεχόμενες περιοχές μας, πάνω σε χάρτες, έγγραφα, βιβλία, θα πρέπει τα τοπωνύμια εκείνα να συνάδουν με τα εγκεκριμένα ονόματα βάση του νόμου. Εκεί που δε συνάδουν και υπάρχει προσπάθεια αλλοίωσης, παραχάραξης και έκδηλης παρανομίας, θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα», συμπλήρωσε.

Ηλεκτρονικές Υπογραφές

————————–

Ο κ. Σαμψών είπε πως η Επιτροπή Νομικών συνέχισε τη συζήτηση για τους περί Ηλεκτρονικών Υπογραφών, τροποποιητικούς κανονισμούς του 2013.

«Επειδή υπάρχει ένα αρκετό σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στους ορισμούς και τις ερμηνείες των κανονισμών με το νόμο, – θα πρέπει να συνάδουν οι ερμηνείες και οι ορισμοί στους κανονισμούς με τις ερμηνείες και τους ορισμούς που δίνει ο οικείος νόμος-, έχει παραπεμφθεί στις υπηρεσίες της Βουλής για διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

«Διαφοροποιήσεις δηλαδή, στους ορισμούς νόμων και κανονισμών και θα έλθει ενώπιον μας όταν η υπηρεσία είναι έτοιμη μετά τη διαβούλευση. Υπάρχουν ορισμοί στο νόμο που δε συνάδουν με τους ορισμούς που μας έφεραν στους κανονισμούς. Οι ορισμοί των κανονισμών δεν συνάδουν με τους ορισμούς του νόμου. Άρα θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαβούλευση για να διορθωθούν εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε.

Διαθήκες

———

Ο κ. Σαμψών είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή Νομικών συζήτησε και την πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί διαθηκών νόμου.

«Σήμερα καλέσαμε ενώπιον μας, το Δικηγορικό Σύλλογο σε μια προ-διαβούλευση για να μας ενημερώσει για τις θέσεις του. Το ζήτημα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην μεθεπόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών όπου θα κληθούν τα αρμόδια Υπουργεία, η Γενική Εισαγγελία και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Υπάρχουν για τις διαθήκες οι τυπικές προϋποθέσεις, ούτως ώστε μια διαθήκη να είναι έγκυρη και με την πρόταση νόμου γίνεται μία διαφοροποίηση εκεί ώστε να μη θεωρείται οποιαδήποτε διαθήκη άκυρη απλά και μόνο για τυπικούς λόγους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα