CPT: Πρότυπο για την Ευρώπη οι ολλανδικές φυλακές

13:22 26/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πλήρως ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), σε έκθεση της αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ολλανδία (Οκτώβριος 2011).

Η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη, σύμφωνα με την έκθεση, για το υψηλότατο επίπεδο των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης κρατουμένων και αλλοδαπών που διαπίστωσε ότι υπάρχουν στις ολλανδικές φυλακές και στα κέντρα προσωρινής κράτησης.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι, οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού των φυλακών και των ατόμων που έχουν

στερηθεί την ελευθερία τους, είναι γενικά πολύ καλές και δεν τέθηκαν υπόψη των μελών της Επιτροπής καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση των κρατουμένων από τους φύλακες τους.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες των ολλανδικών αρχών, για την όλο και περισσότερη μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας και σημειώνει ότι, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ολλανδικές φυλακές είναι εντελώς αντίθετη από εκείνη που υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην έκθεση της η CPT χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές θεσμοθέτησαν το δικαίωμα των κρατουμένων, από την Αστυνομία, να έχουν άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο. Τονίζει όμως ότι η πρόσβαση σε νομικές συμβουλές θα πρέπει να επιτρέπεται από την αρχή της στέρησης της ελευθερίας αυτών των ατόμων.

Οι υλικοτεχνικές υποδομές που υπάρχουν, τόσον στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης όσον και στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, χαρακτηρίζονται από την Επιτροπή ως πρότυπο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρεται ιδιαίτερα στις υψηλού επιπέδου συνθήκες υποδοχής και κράτησης που υπάρχουν στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών του αεροδρομίου του Ρόντερνταμ και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται για αλλοδαπούς και ημεδαπούς κρατουμένους στις ολλανδικές φυλακές.

Πολύ καλές στο σύνολο τους, χαρακτηρίζει η CPT και τις συνθήκες  διαβίωσης των ψυχικά ασθενών κρατουμένων στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ, κάποιες ενστάσεις διατυπώνει σχετικά με την μεθοδολογία που ακολουθείται για τη σύνταξη ιατρικών πιστοποιητικών για αλλοδαπούς που προωθούνται προς απέλαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα