Το σημερινό Google Doodle χρησιμοποιεί AI τεχνολογία και μας επιτρέπει να δημιουργούμε μουσική

Techblog.gr

Ύστερα από το χθεσινό Google Doodle για τον εορτασμό της πρώτης ημέρας της Άνοιξης, το οποίο εμφανίστηκε και στο widget αναζήτησης των Pixel συσκευών, σήμερα η εταιρεία γιορτάζει τον Johann Sebastian Bach. Το σημερινό Doodle

είναι το πρώτο της εταιρείας που χρησιμοποιεί AI, και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μία εναρμονισμένη μελωδία στο στυλ του μπαρόκ συνθέτη.

Το Google Doodle χρησιμοποιεί το machine learning, και μας επιτρέπει να συνθέσουμε ένα σύντομο μουσικό κομμάτι, με πολλαπλές αρμονίες, στο ξεχωριστό ύφος του Bach. Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε με μηδενικές μουσικές γνώσεις, κι αυτό διότι υπάρχουν έτοιμα δείγματα μεταξύ των οποίων διαλέγουμε αυτά που μας αρέσουν.

Το Bach Google Doodle δημιουργήθηκε από τρεις ομάδες της Google. Όπως είναι προφανές την ομάδα Doodle, την ομάδα Magenta, η οποία εστιάζει στο machine learning και την AI για τη δημιουργία τέχνης και μουσικής, και την ομάδα PAIR της οποίας το όνομα σημαίνει People + AI Research. Οι τρεις ομάδες εργάστηκαν για να φέρουν όλα τα στοιχεία ενός machine-learning προγράμματος μουσικής σύνθεσης, στο πρόγραμμα περιήγησής μας.

Για να δημιουργήσουν το Doodle, οι ομάδες της Google χρησιμοποίησαν 306 χορωδιακές αρμονίες του Bach, ώστε να μπορέσουν να διδάξουν στο πρόγραμμα πώς να δημιουργεί μία μόνο μελωδία, και στη συνέχεια να την εναρμονίζει. Τα χορικά του Bach έχουν πάντα τέσσερις φωνές, και η κάθε μία έχει την δική της ξεχωριστή μελωδική γραμμή.

Ωστόσο, όλες οι φωνές πάντα τηρούν δομικούς κανόνες οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία του ήχου που αναφέρεται ως “Bach”. Αυτό έκανε τη μουσική του Bach ιδανική για το machine learning, καθώς τα δεδομένα είναι ήδη οργανωμένα, και το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδυαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα