Τεράστια πτώση στην αγορά των smartphones λόγω του κορονοϊού

13:45 2/5/2020 - Πηγή: TechBlog

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα σε κάθε της κομμάτι. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων είχε και έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των εταιρειών. Η αγορά των smartphones δεν έμεινε ανεπηρέαστη και κάθε νέα αναφορά δείχνει ακόμα πιο απογοητευτικά αποτελέσματα.

Κατά πόσο ο ιός επηρέασε την αγορά των smartphones

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι εταιρείες πραγματοποίησαν 272 εκατομμύρια αποστολές smartphones,

το χαμηλότερο επίπεδο που έχει γνωρίσει η αγορά από το 2013. Η πτώση αυτή ισούται με 13% ανά έτος.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι το 2020 θα είναι μία καλή χρονιά για τις εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones, μέχρι που χτύπησε ο κορονοϊός και άλλαξε τα πάντα. Η πρώτη ανησυχία των εταιρειών ήταν ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση εξαιτίας του ότι έκλεισαν τα εργοστάσια στην Κίνα.

Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι πωλήσεις έπεσαν κατά πολύ και η βασική αιτία σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν να αγοράσουν νέο smartphone εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Τη δεδομένη στιγμή, μόνο η Xiaomi και η Vivo φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί. Οι δύο εταιρείες κατέγραψαν ετήσια αύξηση στις αποστολές smartphones 9% και 3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό διότι τα περισσότερα μοντέλα τους είναι φθηνά, και οι καταναλωτές τα επιλέγουν πιο εύκολα.

Καθώς οι Samsung και Huawei πωλούν ακριβότερα smartphones, κατά κύριο λόγο, είδαν πτώση 17% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή η Apple είδε τις αποστολές των iPhones να μειώνονται κατά 8%.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό είναι μόνο η αρχή, η πτώση των πωλήσεων και αποστολών smartphones θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις τους, η πτώση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι περίπου 16,5% ανά έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα