Στρατιωτική τεχνολογία δημιουργεί 3D χάρτες από αεροφωτογραφίες στο λεπτό

Techblog.gr

Οι αεροφωτογραφίες μπορούν να προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Ωστόσο, η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και η δημιουργία των 3D χαρτών απαιτεί αρκετό χρόνο και ειδικό εξοπλισμό. Όλα αυτά όμως ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, όπου η Army Corps of Engineers παρουσίασε ένα σύστημα που μπορεί να δημιουργεί 3D χάρτες σε λίγα μόνο λεπτά.

Ποια μέθοδο χρησιμοποιεί η τεχνολογία και τι προσφέρει

Η φωτογραμμετρία είναι η διαδικασία σύγκρισης πολλών φωτογραφιών της ίδιας θέσης ή του

ίδιου αντικειμένου με στόχο τη παραγωγή ενός 3D χάρτη. Είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να απαιτεί τη συνδρομή του ανθρώπου σε διάφορα σημεία της διαδικασίας. Για παράδειγμα, μερικές φορές χρειάζεται η βοήθεια του ανθρώπου ώστε να προσδιοριστούν τα πλαίσια ενός βίντεο που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του καλύτερου αποτελέσματος.

Ο Ricky Massaro από το Εργαστήριο Γεωγραφικών Ερευνών του Στρατού, στη Βιρτζίνια, κατάφερε να μετριάσει αυτό το πρόβλημα και δημιούργησε μια πολύ αποτελεσματική φωτογραμμετρική μέθοδο που μπορεί να μετατρέψει τις αεροφωτογραφίες σε ακριβείς 3D χάρτες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καμία ανθρώπινη επίβλεψη.

Οι δοκιμές της τεχνολογίας και η χρήση της

Το σύστημα δοκιμάστηκε από την 101st Airborne, η οποία πέταξε ένα drone πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Fort Campbell, στο Κεντάκι, και χαρτογράφησε πλήρως την ψεύτικη πόλη που χρησιμοποιείται για ασκήσεις εκπαίδευσης.

Επίσης, το σύστημα αναπτύχθηκε στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να προορίζεται για χρήση σε πεδία μαχών. Έτσι, δεν παρέμεινε κολλημένο σε κάποιο εργαστήριο, αντιθέτως έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία. Ο λόγος που ο στρατός πήρε την απόφαση να κάνει γνωστή την ύπαρξη του συστήματος είναι διότι διαπραγματεύεται την εμπορευματοποίηση του.

Το μέλλον

Η φωτογραμμετρία σε πραγματικό χρόνο δεν θα αντικαταστήσει τα lidar ή ground-based συστήματα χαρτογράφησης, αλλά θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους, και συστήματα.

Το νέο σύστημα είναι σε θέση να παράγει ακριβής 3D χάρτες μέσω των αεροφωτογραφιών χωρίς να χρειάζεται να στέλνει τόνους δεδομένων σε μια κεντρική τοποθεσία ή να απαιτείται η συμμετοχή ανθρώπων. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα προσαρμόσιμο σε διάφορες καταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα