Στατιστικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Safeline για το έτος 2012

17:31 5/2/2013 - Πηγή: TechBlog

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συνεχίζει τη δράση της, κλείνοντας φέτος το 10ο έτος λειτουργίας της από τον Απρίλιο του 2003 μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν όψει του σημερινού επετειακού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, η Safeline δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία της

για το έτος 2012.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2012
Η SafeLine έλαβε 2.598 καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο το 2012. Από τα στοιχεία φαίνεται πως οι καταγγελίες που λαμβάνει η SafeLine γίνονται όλο και πιο στοχευμένες και πιο ποιοτικές συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών ανήκει στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων (34%).

Είναι προφανές από το ποσοστό αυτό, ότι πάνω από το ένα τρίτο των περιπτώσεων των αναφορών είχαν να κάνουν με την έλλειψη σεβασμού της διαδικτυακής ταυτότητας καθώς και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του Διαδικτύου. Το τελευταίο αποδεικνύεται και από τον αριθμό των καταγγελιών που αφορούσαν το Facebook (845 καταγγελίες), οι οποίες περιελάμβαναν περιπτώσεις δημιουργίας ψεύτικων προφίλ, διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling), κα.

Οι αιτίες της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των καταγγελιών που έχει καταγραφεί, οι οποίες αφορούν το Facebook, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά σίγουρα μία από αυτές είναι η αύξηση του αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει προφίλ στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο.

Κατηγορίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο (2012)
Μελετώντας το παραπάνω διάγραμμα, καταγράφεται μια αύξηση στο ποσοστό της κατηγορίας «παιδική πορνογραφία», το οποίο είναι 11% (το ποσοστό αυτό ήταν της τάξεως του 6% το 2010).

www.safeline.gr

Στατιστικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Safeline για το έτος 2012

Keywords
Τυχαία Θέματα