Ψηφιακό ευρώ: Η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία νέου νομίσματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως είναι έτοιμη να κινηθεί προς ένα ψηφιακό μέλλον, αφού εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ. Τα παραπάνω σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά το ψηφιακό συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Lagarde, η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει αρκετές αλλαγές στις συναλλαγές

μας. Μάλιστα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο σε όγκο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου. Αυτό βέβαια που επισημαίνει η Lagarde είναι πως το ψηφιακό ευρώ δε θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο για τις συναλλαγές που δε μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω των φυσικών χρημάτων.

Ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είχε αναφέρει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω εναλλακτική πρέπει να είναι έτοιμη για όταν και αν οι εξελίξεις γύρω μας την καθιστούν απαραίτητη. Τέλος, επισήμανε πως πρέπει η ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με όλες τις εθνικές τράπεζες που έχουν ευρώ, θα αποφασίσουν για αυτή την εξέλιξη προς τα μέσα του 2021. Μία τέτοια κίνηση βέβαια έχει και αρκετούς κινδύνους, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια για το ψηφιακό ευρώ πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς την ανάπτυξη του. Ήδη η People’s Bank of China ξεκίνησε τη δοκιμή ενός ψηφιακού yuan σε τέσσερις μεγάλες πόλεις τους προηγούμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα