Η Κίνα ζητά δεδομένα προσώπου για να κάνεις νέο συμβόλαιο κινητής

Techblog.gr

Η Κίνα πήρε την απόφαση να πάει την πιστοποίηση ταυτότητας σε άλλο επίπεδο και πλέον θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα προσώπου όσων έχουν συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας.

Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Από την 1η Δεκεμβρίου, όποιος έχει κάνει αίτηση για νέα σύμβαση κινητής τηλεφωνίας ή δεδομένων απαιτείται να προσκομίσει έγγραφο αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας και να υποβληθεί σε σάρωση προσώπου, ώστε να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του.

Η Κίνα, σκοπεύει

με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τα κρούσματα απάτης αλλά και τις περιπτώσεις χρήσης τηλεφωνικών υπηρεσιών χωρίς τη δήλωση των στοιχείων του χρήστη. Εν ολίγοις, πλέον θα είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να διαθέτει κινητό χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχεία και το πρόσωπο του.

Βέβαια, ο νέος νόμος φέρνει στην επιφάνεια αρκετά ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή στην ασιατική χώρα. Ήδη η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να εντοπίζει και να καταστέλλει τις εθνικές μειονότητες. Επίσης, χρησιμοποιεί τα δεδομένα προσώπου για να εντοπίζει ταξιδιώτες και αυτοκίνητα που βρίσκονται σε μαύρες λίστες κρατικών επιχειρήσεων.

Δεν είναι σαφές αν τα δεδομένα από τη σάρωση προσώπου θα καταστρέφονται μετά την επαλήθευση του κατόχου. Ούτε, αν οι εν λόγω σαρώσεις θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Ωστόσο, η υποκλοπή τους θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στόχο για αρκετούς χάκερ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τέτοια δεδομένα για διάφορες απάτες.

Υπάρχουν αρκετές ενεργές διαμάχες, νομικές και μη, όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου στην Κίνα, είτε πρόκειται απλά για τα κοινωνικά δίκτυα, είτε ενάντια σε εταιρείας που προσπαθούν να την καταστήσουν υποχρεωτική.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποσαφηνίσει τα πράγματα, καθώς υπήρξε ακόμη και κρούσμα πανεπιστημίου που θέλησε να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να παρακολουθεί τους φοιτητές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα