Η Alpha Bank φέρνει την ψηφιακή καινοτομία στην τραπεζική με το διαγωνισμό FinQuest

Techblog.gr

Όσοι ασχολούνται με τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έχουν δει πολλούς κλάδους να αλλάζουν δραστικά, με την αξιοποίηση των smartphones και των εφαρμογών που αναπτύσσονται για αυτά. Από τις μεταφορές και τον τουρισμό, μέχρι την ενοικίαση σπιτιών και την ενημέρωση, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας.

Ένας από τους κλάδους, όπου οι αλλαγές είναι μεγαλύτερες από ποτέ, είναι αυτός των τραπεζικών υπηρεσιών. Η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, το Διαδίκτυο, η αυξανόμενη

δημοτικότητα του mobile banking και τα πολυάριθμα apps έχουν δημιουργήσει νέες συνήθειες, όσον αφορά τη σχέση μας με τις τράπεζες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Fintech (Financial technology) αποτελεί απειλή για τις «παραδοσιακές» τράπεζες. Όμως, οι τελευταίες δείχνουν, ειδικά στην Ελλάδα, ότι έχουν μια διαφορετική οπτική και προτιμούν να αξιοποιήσουν το Fintech και να συνεργαστούν με αυτό το οικοσύστημα, αντί να ανταγωνιστούν τις startups που κινούνται σε αυτόν τον χώρο.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της διαφορετικής προσέγγισης είναι η Alpha Bank. Μια τράπεζα που έχει κινηθεί εξαιρετικά γρήγορα στον χώρο του digital, προσφέροντας καινοτόμες εφαρμογές στους πελάτες της, όπως είναι η δυνατότητα για πληρωμή χρησιμοποιώντας το smartphone, αντί για την «κλασική» πιστωτική κάρτα. Και επιπλέον η Alpha Bank, μέσα από διαγωνισμούς και hackathons, έχει δείξει ότι θέλει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Fintech developers και τα startups που αναπτύσσονται σε αυτόν τον τομέα.

Το πιο πρόσφατο δείγμα των προθέσεων της Alpha Banks είναι η διοργάνωση του FinQuest, ενός διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας, ο οποίος διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με άλλες αντίστοιχες δράσεις. Πρώτον, επειδή προσφέρει σε όσους περάσουν από τη φάση της επιλογής τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Alpha Bank. Κατά δεύτερον, επειδή υπάρχει η προοπτική της υιοθέτησης κάποιας εκ των ιδεών ή εφαρμογών, που θα διακριθούν, από την ίδια την Τράπεζα. Και, τρίτον και εξίσου σημαντικό, είναι η διεθνής εμβέλειά του και η δυνατότητα για mentoring από κορυφαία στελέχη τόσο της ίδιας της Τράπεζας, όσο και άλλων μεγάλων εταιρειών.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα καινοτόμα και δημιουργικά μυαλά της χώρας να σχεδιάσουν το ψηφιακό μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και τη βοήθεια της Τράπεζας. Το «FinQuest by Alpha Bank» βασίζεται σε μια πραγματική πρόκληση (Quest) του τραπεζικού τομέα, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ομάδες ή startup/Fintech εταιρείες που συνδυάζουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών.

Ο 1ος ετήσιος διαγωνισμός FinQuest, ο οποίος είναι ανοιχτός και σε ιδέες και προτάσεις από το εξωτερικό, θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες. Μετά από τη λήξη της περιόδου υποβολής συμμετοχής και την αξιολόγηση όλων των συμμετοχών, θα ακολουθήσει η είσοδος στον Επιταχυντή (Accelerator). Σε αυτό το στάδιο, διάρκειας 6 εβδομάδων, οι ομάδες που προκρίθηκαν θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια, έχοντας πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Alpha Bank, και να λάβουν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα στελέχη της τράπεζας και επαγγελματίες του χώρου της καινοτομίας.

Στόχος είναι να καταστήσουν τις ιδέες τους περισσότερο ώριμες και εφαρμόσιμες στα πραγματικά δεδομένα του τραπεζικού τομέα. Μάλιστα, καινοτομώντας ακόμη περισσότερο, η Τράπεζα θα εξετάσει την προοπτική υιοθέτησης κάποιας από τις λύσεις ή τις εφαρμογές, που θα διακριθούν στον διαγωνισμό.

Στο τέλος Νοεμβρίου, οι τελικές προτάσεις των ομάδων θα παρουσιασθούν σε ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη της Alpha Bank και επενδυτικών ή συμβουλευτικών εταιρειών, με εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, καθώς και από εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διακεκριμένους επαγγελματίες startups και Fintech εταιρειών.

Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα