Samsung Galaxy S11: Θα έχουν ενσωματωμένο φασματογράφο;

Techblog.gr

Έχουν περάσει έξι μήνες από την κυκλοφορία των Samsung Galaxy S10 και ήδη κυκλοφορούν φήμες για τα χαρακτηριστικά και τον σχεδιασμό των διαδόχων τους, τα Samsung Galaxy S11. Αυτή τη φορά, ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι τα επόμενα flagships της εταιρείας θα έχουν φασματόμετρο.

Η Samsung κατέθεσε την πατέντα στις 20 Μαρτίου 2019

και τελικά δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το φασματόμετρο σε κάποια συσκευή η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το smartphone που σχεδιάζει η Samsung θα έχει υπέρυθρο φασματογράφο. Σε γενικές γραμμές ένας φασματογράφος είναι μία συσκευή που επιτρέπει την αξιολόγηση της φύσης του συστατικού υλικού των αντικειμένων που αναλύει. Για παράδειγμα, μία τέτοια συσκευή θα μπορούσε να εκτιμήσει την ποσότητα των σακχάρων σε ένα φρούτο ή την ενυδάτωση του δέρματος, ακόμη και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Η φασματομετρία δεν είναι κάποιου είδους μαγεία, αλλά βασίζεται σε μία χημική φυσική αρχή. Το φασματόμετρο εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία προς ένα αντικείμενο, το οποίο σύμφωνα με τη χημική και φυσική του διαμόρφωση απορροφά με κάποιο τρόπο την προαναφερθείσα ακτινοβολία. Το αντικείμενο ή μάλλον το υλικό που το συνθέτει, μπορεί να αντανακλά ή να απορροφά μέρος της ακτινοβολίας, παρέχοντας στον παρατηρητή ένα είδος εύκολα αναγνωρίσιμου “δακτυλικού αποτυπώματος”.

Σύμφωνα με τη LetsGoDigital, που ανακάλυψε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η Samsung έχει σκεφτεί την ενσωμάτωση μιας τέτοιας συσκευής σε ένα smartphone. Αν αυτό ισχύει τότε περιμένουμε το φασματόμετρο να χρησιμοποιηθεί στα Samsung Galaxy S11 ή S12, και αυτό διότι ως τεχνολογία είναι σχετικά ακριβή για να μπει σε ένα midrange smartphone.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η πηγή της ακτινοβολίας φωτός θα είναι δύο LED που ενεργοποιούνται από τη σχετική φωτοδίοδο. Σε συνδυασμό με δύο ανιχνευτές και την αξιολόγηση της ανακλώμενης ακτινοβολίας μέσω λογισμικού θα είναι δυνατή η εκτίμηση των φυσικών και χημικών παραμέτρων του αντικειμένου.

Αν όντως η εταιρεία ενσωματώσει τον φασματογράφο στα Samsung Galaxy S11 τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την εξέλιξη των μέσων παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας. Γιατί ο φασματογράφος δεν είναι μόνο χρήσιμος για την αξιολόγηση της σύστασης των τροφίμων, αλλά προσφέρει πολύ πιο ακριβή στοιχεία για τα ανθρώπινα όργανα και τη λειτουργία τους.

Δεν γνωρίζουμε σε τι φάση βρίσκεται η ανάπτυξη της συσκευής. Όμως, με δεδομένο ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δημοσιεύτηκε ήδη, ίσως η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια προλάβει να ενσωματώσει τον φασματογράφο στα Samsung Galaxy S11 το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα