Intel: Έχασε δισεκατομμύρια εξαιτίας της πώλησης του 5G τμήματος στην Apple

Techblog.gr

Νωρίτερα φέτος, η Intel πούλησε το τμήμα ανάπτυξης 5G mobile modem στην Apple. Η εξαγορά κόστισε στον κολοσσό με έδρα το Cupertino ένα δισεκατομμύριο δολάρια Αμερικής, αλλά φαίνεται ότι στοίχισε πολύ περισσότερο στην κατασκευάστρια επεξεργαστών.

Τι αναφέρει η Intel

Η εταιρεία δήλωσε ότι

η εκτίμηση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι απίστευτα χαμηλή και χαρακτήρισε την εν λόγω κίνηση ως απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, κατηγόρησε την Qualcomm για τις αντιανταγωνιστικές επιχειρηματικές της πρακτικές, οι οποίες την ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη αγορά.

Η Intel ήταν αρκετά ξεκάθαρη όσον αφορά τους λόγους που την οδήγησαν προς την έξοδο από την αγορά των smartphones. Όπως ανέφερε η εταιρεία, δεν έβλεπε κάποιο κέρδος ούτε σαφή θετική πορεία στην εξέλιξη της μέσα σε αυτόν τον τομέα. Όπως όλα δείχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει πάνω στην Qualcomm, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέταση από την FTC λόγω των αντιμονοπωλιακών τακτικών που ακολουθεί.

Πρόσφατα, η Qualcomm προσπάθησε να αμφισβητήσει την απόφαση της FTC (Federal Trade Commission). Παράλληλα, η Intel υπέβαλε μια σύντομη αναφορά στο 9ο Εφετείο των ΗΠΑ που υποστηρίζει την απόφαση της FTC εναντίον της Qualcomm.

Στη συνοπτική παρουσίαση της, η Intel εξηγεί ότι ο κατηγορούμενος κατασκευαστής chip έχει πετύχει ρυθμίσεις αδειοδότησης για την πνευματική της ιδιοκτησία κατά τρόπο που παρεμποδίζει και διαταράσσει τους δυνητικούς ανταγωνιστές.

Με άλλα λόγια, η Qualcomm εφαρμόζει μια πολιτική του στιλ “χωρίς άδεια, δεν έχει επεξεργαστή” η οποία εμποδίζει τους κατασκευαστές smartphone να αγοράζουν chip από τους ανταγωνιστές της. Εκτός κι αν κλείσουν κάποια συμφωνία βασισμένη σε πατέντα. Αυτή η συμφωνία κατέστησε πολύ ακριβότερη τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των κατασκευαστών και των αντιπάλων της.

Τα αποτελέσματα της εξαγοράς

Δυστυχώς, η συμφωνία με την Apple δεν έκανε τα πράγματα καλύτερα για την Intel. Η πρώτη έχει πλέον διευθετήσει όλες τις διαφορές της με την Qualcomm, η οποία είναι τώρα ο μοναδικός προμηθευτής μόντεμ για τα iPhones, τουλάχιστον για τα επόμενα 6 χρόνια.

Η Intel παραμένει στη συγκεκριμένη αγορά διαθέτοντας μόνο 4G μόντεμ για υπολογιστές, αλλά αναμένεται να εγκαταλείψει εντελώς τον χώρο στο εγγύς μέλλον. Ένδειξη της εξόδου της κατασκευάστριας αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία με την MediaTek για την ενσωμάτωση των 5G μόντεμ σε φορητούς υπολογιστές, τα οποία βασίζονται σε δική της τεχνολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα