HeyPhone: Η συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Techblog.gr

Η διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη δε θα γινόταν εφικτή αν δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ σπηλαίου και όσων συμμετείχαν στη διάσωση στην επιφάνεια της γης. Ο Οργανισμός Διάσωσης εγκλωβισμένων σε σπήλαια, από το Derbyshire στην Αγγλία δάνεισε τέσσερα HeyPhone στους διασώστες για να μπορούν να επικοινωνούν και να οργανώσουν την επιχείρηση διάσωσης. Τι είναι όμως το HeyPhone;

Το HeyPhone είναι ένα εξειδικευμένο σύστημα ραδιοσυχνοτήτων το οποίο μπορεί να εκπέμπει σήματα τα οποία μπορούν να διαπερνούν βράχια, επιτρέποντας

την επικοινωνία μεταξύ του σπηλαίου και της επιφάνειας στη γη. Στη διάσωση της Ταϊλάνδης, η οποία είχε ευτυχή κατάληξη για τα παιδιά και τον προπονητή τους, η Βρετανική αστυνομία έκανε προσπάθειες για να συγκεντρώσει τέσσερα HeyPhones για να παραδώσει στους διασώστες και τους δύτες στην Ταϊλάνδη τον εξοπλισμό για την επικοινωνία και το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

Το HeyPhone σχεδιάστηκε από τον John Hey με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου για επιχειρήσεις διάσωσης όταν υπάρχει εγκλωβισμός σε σπήλαια και της ομάδας ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτρονικών με εξειδίκευση στα σπήλαια. Το 2001 ήταν η χρονιά όπου παραδόθηκαν πενήντα HeyPhone στις ομάδες διάσωσης σπηλαίων στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν η πρώτη φορά που ένας εθνικός οργανισμός εφοδίασε τις ομάδες διάσωσης με τόσο προηγμένο εξοπλισμό.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του HeyPhone, αυτός στηρίζεται σε single-sideband ραδιοσυχνότητες στα 87KHz, κάτι που το διαφοροποιεί από το Molefone του Bob Mackin που χρησιμοποιούταν στις διασώσεις τη δεκαετία του 1970. Παρά το ότι υπάρχουν κοινά σημεία στη λειτουργία των δύο συσκευών, το HeyPhone χρησιμοποιεί γειωμένα ηλεκτρόδια χωρισμένα σε απόσταση από 25m μέχρι 100m, θυμίζοντας τις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο που η επικοινωνία ενισχύεται από τις ραδιοσυχνότητες του HeyPhone στα 87KHz.

Η τεχνολογία και η χρησιμότητα του HeyPhone είναι κάτι το οποίο είχαν “αγκαλιάσει” οι ομάδες διάσωσης μιας και ήταν δύσκολο να δύσκολο να συντηρήσουν τα Molefone που χρησιμοποιούσαν μέχρι την κατασκευή των HeyPhone. Πλέον 17 χρόνια μετά την κατασκευή του HeyPhone δεν είναι δυνατή η περαιτέρω κατασκευή του. Για αυτό το λόγο έχουν κατασκευαστεί ημι-εμπορικά προϊόντα όπως τα Système Nicola και Cave-Link, με την ιδανικότερη επιλογή για την αντικατάσταση του HeyPhone να είναι το Micro HeyPhone του Ian Cooper το οποίο παρουσιάστηκε στο CREG Journal το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα