HTC HD2: Ο θρύλος που αρνήθηκε να πεθάνει [Throwback]

11:03 5/9/2020 - Πηγή: TechBlog

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η HTC να έχει χαθεί από την αγορά των smartphone, όμως κάποτε η εταιρεία όχι απλά ήταν πολύ πιο ενεργή στο χώρο των smartphones, αλλά ήταν και από τους κορυφαίους κατασκευαστές. Ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπημένα τηλέφωνα που έβγαλε η εταιρεία ήταν το HTC HD2,

όχι τόσο γιατί κέρδισε το καταναλωτικό κοινό, αλλά γιατί φαινόταν πως ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που έτρεχε ότι λειτουργικό μπορούσε να φανταστεί κανείς ακόμα και 7 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Χαρακτηριστικά και εμφάνιση από το μέλλον

Τα χαρακτηριστικά του για την εποχή μας δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά, καθώς είχε τον επεξεργαστή Snapdragon S1 χρονισμένο στο 1.0GHz, 448MB μνήμης RAM, 512MB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, οθόνη 4,3 ιντσών τελολογίας TFT και ανάλυσης 480p, μπαταρία 1.230mAh και μία μόνο κάμερα, με ανάλυση 5MP. Όλα αυτά μας φαίνονται σήμερα αστεία, καθώς ακόμα και ένα smartphone των 50 ευρώ έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από τα παραπάνω.

Όμως, μιλάμε για το 2009, όπου ο βασιλιάς των smartphone ήταν το iPhone 3GS, ενώ την ίδια χρονιά η Samsung κυκλοφόρησε το πρώτο της Samsung Galaxy με οθόνη 3,2 ιντσών με επεξεργαστή 528MHz και μνήμη RAM 128ΜΒ. Από την άλλη, οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν ακόμη την πλατφόρμα Windows Mobile, οπότε το να βλέπεις για πρώτη φορά κάποιον κατασκευαστή να έχει capacitive οθόνη αφής πολλαπλών αγγιγμάτων ήταν κάτι το πρωτοποριακό από μόνο του.

Ακόμα και εμφανισιακά να δει κανείς το HD2, πέραν των πλήκτρων, μοιάζει αρκετά με ένα σύγχρονο smartphone οικονομικής κατηγορίας παρά μία συσκευή από τη 2009. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν το συγκρίνουμε με το καλύτερο για την εποχή smartphone, το iPhone 3GS, το οποίο όντως δείχνει σα να είναι από το μακρινό παρελθόν, με τη μικρή του οθόνη και τα πολύ μεγαλύτερα bezel πάνω και κάτω από την οθόνη.

Το Windows Mobile στα καλύτερα του

Όπως αναφέραμε, η χρονιά είναι 2009, οι περισσότεροι κατασκευαστές εμπιστεύονται περισσότερο την πλατφόρμα της Microsoft, ενώ άλλοι, όπως η Nokia, η BlackBerry και η Sony συνεχίζουν να προσφέρουν τις δικές τους προτάσεις. Σε έναν κόσμο λοιπόν που το Android θεωρείται ακόμα “ανώριμο” και το iOS είναι η μόνη εναλλακτική, τα Windows Mobile 6.5 ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση.

Από μόνο του λοιπόν το γεγονός ότι το HTC HD2 πρόσφερε multitouch οθόνη, κάτι που δεν υπήρχε σε καμία άλλη Windows Mobile 6.5 συσκευή, αλλά και τη μεγαλύτερη οθόνη της αγοράς, με χορταστικές 4,3 ίντσες, μας πρόσφερε μία εμπειρία που ήταν διαφορετική από τα υπόλοιπα τηλέφωνα της αγοράς. Όμως, η HTC έβαλε το χεράκι της στη παραμετροποίηση του λειτουργικού, παρουσιάζοντας το δικό τη δική της έκδοση HTC Sense του λειτουργικού. Ναι, αυτή ήταν η καλύτερη εμπειρία Windows Mobile 6.5 που μπορούσε να βρει κανείς.

Το λειτουργικό όχι μόνο φαινόταν για πρώτη φορά μοντέρνο, κάτι που δε βλέπαμε συχνά καθώς τα Windows Mobile ποτέ δεν αναπτύχθηκαν για multitouch χρήση, αλλά το κενό που άφηνε η έλλειψη ενός πραγματικού store το κάλυψε η HTC, γεμίζοντας αυτό που λέμε σήμερα “bloatware”, με εφαρμογές για Social Media, δικά της Widgets στην αρχική οθόνη και πάνω από όλα το καλύτερο UI της κάμερας που είχαμε δει μέχρι τότε. Μπροστά στο HTC HD2, τα υπόλοιπα Windows Mobile έδειχναν πραγματικά αρχαία.

Ο γερόλυκος

Η εποχή όμως που τα Windows Mobile 6.5 πέθαναν ήταν κοντά, με τη Microsoft να ανακοινώνει επιτέλους ένα μοντέρνο περιβάλλον χρήσης, σχεδιασμένο για τη νέα εποχή της αφής, με την ονομασία Windows Phone 7 ένα χρόνο μετά. Καμία Windows Mobile συσκευή, παρά τα χαρακτηριστικά της, δεν πήρε τη νέα αναβάθμιση, κάνοντας αφήνοντας όλους τους κατόχους πλέον με μία μόνο επιλογή: την αναβάθμιση σε άλλη συσκευή.

Εκεί όμως το HTC HD2, με τη βοήθεια των προγραμματιστών, έδειξε τα δόντια του. Όλα ξεκίνησαν από το XDA-Developers, όπου εκατοντάδες προγραμματιστές προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να ξεκλειδώσουν τη συσκευή. Ο προγραμματιστής με το όνομα Da_G ανέφερε πως υπάρχει τρόπος να βρει κάποια τρύπα, με την αγορά ενός συστήματος debugging με την ονομασία TRACE32, το οποίο όμως κόστιζε πάνω από 1.000 δολάρια. Μέσα σε 14 ώρες οι χρήστες έκαναν donation πάνω από 1.400 δολάρια στον Da_G, δίνοντας του την ευκαιρία να πάρει το απαραίτητο εργαλείο.

Λίγο καιρό μετά, βρέθηκε ένα εργαλείο με την ονομασία MAGLDR, το οποίο μπορούσε να ξεκλειδώσει τον bootloader της συσκευής. Από τότε, το HTC HD2 φαινόταν ασταμάτητο. Το πρώτο port που έγινε στη συσκευή ήταν τα Windows Phone 7, καθώς και οι αναβαθμίσεις 7.5 και 7.8, ενώ κάποιοι προγραμματιστές χρόνια αργότερα μας έδειξαν ότι μπορεί κάποιος να βάλει Windows Phone 8 και Windows RT στο HD2, όμως δεν έγινε ποτέ διαθέσιμη κάποια λειτουργική build.

Με το Android όμως να ανεβαίνει, κάποιοι θέλησαν να δοκιμάσουν και την εμπειρία που προσφέρει η Google. To HTC HD2 όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έτρεξε όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος από 2.2 Froyo έως και 6.0 Marshmallow. Η τελευταία έκδοση λειτουργικού Android που δέχτηκε το HTC HD2 ήταν το Android 7.0 Nougat, μέσα από το CyanogenMod 14, αποχαιρετώντας πλέον την Android σκηνή.

Ubuntu, MeeGo, Firefox OS, HTC Sense 5, Tizen και σχεδόν ότι λειτουργικό της εποχής υπήρχε, το HTC HD2 μπορούσε να το τρέξει. Επίσης, όχι μόνο ένα, αλλά υπάρχουν τρόποι για dual boot διαφορετικών λειτουργικών. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; Αν κάποιος ψάξει στο XDA-Developers θα βρει ότι κάποιοι developers προσπαθούν να δώσουν ξανά ζωή στο HTC HD2, αυτή τη φορά με port της έκδοσης Android 8.1, η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και βρίσκεται σε pre-alpha στάδιο.

Ακόμα και να μην πετύχει όμως, το HTC HD2 θα παραμείνει στην καρδιά μας ως το smartphone που αρνήθηκε να πεθάνει. Είχατε το HTC HD2; Αν ναι, τι σας εντυπωσίασε στη συσκευή; Αν όχι, ποιο smartphone για εσάς θα παραμείνει στο μυαλό σας ως “θρύλος”;

Με το παρόν post εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη “throwback”, στην οποία κάθε Σάββατο θα κάνουμε αναδρομή στις καλύτερες (ή χειρότερες) στιγμές της mobile τεχνολογίας από το παρελθόν. Πείτε μας ιδέες ή τι θέλετε να δείτε σε μελλοντικό κείμενο.

HTC HD2: Ο θρύλος που αρνήθηκε να πεθάνει [Throwback] - Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα