Google Play Store: Incognito mode και βελτιώσεις στην ασφάλεια

Techblog.gr

Παρόλο που κατά καιρούς εντοπίζονται στο Google Play Store κακόβουλα apps, παραμένει η πιο ασφαλής πηγή λήψης εφαρμογών, όσον αφορά τις Android συσκευές. Η Google επιδιώκει να κάνει ακόμη πιο ασφαλές το Play Store, γι’ αυτό σύντομα θα προσθέσει ακόμη περισσότερες λειτουργίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με το XDA-Developers,

το Play Store θα εισάγει λειτουργία ανώνυμης περιήγησης για την πραγματοποίηση ιδιωτικών λήψεων και θα υπενθυμίζει στους χρήστες να ανακαλούν τα δικαιώματα που έχουν δώσει σε εφαρμογές που εγκατέστησαν μέσω κάποιας άλλης πηγής.

Φαίνεται ότι η Google προσπαθεί να κατευνάσει με κάθε τρόπο τις ανησυχίες των χρηστών περί παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων. Όπως και να έχει, κάθε νέο μέτρο ασφαλείας είναι πάντα θετικό και ευπρόσδεκτο.

Στην έκδοση 17.0.11 του Play Store το XDA ανακάλυψε κάποιες γραμμές κώδικα οι οποίες παρουσιάζουν έναν “διακόπτη” για incognito mode, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς λειτουργεί. Ίσως να μην καταγράφονται οι αναζητήσεις του χρήστη όταν είναι ενεργή η λειτουργία, γιατί σίγουρα το κατάστημα εφαρμογών θα συνεχίσει να γνωρίζει ποιες εφαρμογές είναι εγκατεστημένες στη συσκευή.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί η υπενθύμιση αφαίρεσης των δικαιωμάτων. Παλαιότερα το Android είχε ένα μόνο διακόπτη τον οποίο έπρεπε να ενεργοποιήσει ο χρήστης για να μπορεί να εγκαθιστά εφαρμογές από άγνωστες πηγές. Στο Android 9 Pie η Google αφαίρεσε τον διακόπτη και πλέον ο χρήστης πρέπει να δίνει άδεια σε κάθε ένα app ξεχωριστά για την εγκατάσταση εφαρμογών μέσω APK ή άγνωστων πηγών.

Συνήθως η λήψη των APK γίνεται από κάποιον browser που είναι από τα πιο επισφαλή προγράμματα. Οπότε, βγάζει απόλυτο νόημα το Google Play να υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χρήστη τις εφαρμογές στις οποίες έχει δώσει δικαιώματα εγκατάστασης app από άγνωστες πηγές.

Δεν είναι γνωστό αν έχει ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα δοκιμών, ούτε το πότε θα είναι διαθέσιμες οι δύο νέες λειτουργίες του Play Store. Ωστόσο, αν έχετε λάβει την ενημέρωση της έκδοσης 17.0.11 μπορείτε να αρχίσετε το ψάξιμο στις ρυθμίσεις και ίσως βρείτε κάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα