Βρέθηκε το πτώμα πολιτικού αντιπάλου του Καντάφι 19 χρόνια μετά

12:39 3/12/2012 - Πηγή: AEK365

Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια εντοπίστηκε το πτώμα του Μανσούρ Ρασίντ αλ-Κιχία, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι στη Λιβύη από το 1972, ο οποίος στη συνέχεια προσχώρησε τάξεις της εξόριστης αντιπολίτευσης, το 1980. Ο αλ- Κιχία εξαφανίστηκε το 1993 στο Κάιρο στη διάρκεια της εκστρατείας του Καντάφι για τη δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων στο εξωτερικό.

«Το τυραννικό καθεστώς απήγαγε τον Μανσούρ

Ρασίντ αλ-Κιχία, τον σκότωσε, έκρυψε τη σορό του και δεν τον έθαψε, γεγονός που δείχνει ότι το καθεστώς τον φοβόταν περισσότερο νεκρό παρά ζωντανό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πτώμα του βρέθηκε τον Οκτώβριο σε νεκροτομείο, σε μια έπαυλη που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καντάφι.

Όπως αναφέρει ο αδερφός του Μαχμούντ, Αμπντάλα αλ-Σενούσι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή, είναι αυτός που παραδέχθηκε την απαγωγή του Μανσούρ και υπέδειξε τον τόπο που βρίσκεται το πτώμα του.

Ο Μοχάμεντ αλ-Μούφτι, κουνιάδος του Μανσούρ αλ-Κιχία, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία αναγνώρισης του πτώματος, στο οποίο έγινε και εξέταση DNA, είπε ότι «αναγνώρισε αμέσως τον Μανσούρ όταν αντίκρισε το πτώμα παρά τη μακρά παραμονή του στο νεκροτομείο και την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του».

Χειρουργός και ιστορικός, ο αλ-Μούφτι τόνισε ότι πριν από το θάνατό του, ο αλ-Κιχία είχε φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια.

Ο αλ Σενούσι ανέφερε στις αρχές ότι ο Καντάφι δεν έθαψε τον Μαχμούντ γιατί «τσαρλατάνοι τον συμβούλεψαν ότι ίσως να είχε την ίδια τύχη εάν το έκανε».

«Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του Μανσούρ φαίνεται να οφείλεται σε φυσικά αίτια, δεδομένου ότι ήταν άρρωστος στη διάρκεια της κράτησής του, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες», τόνισε ο αλ-Μούφτι.

Ο Μαχμούντ αλ-Κιχία απέκλεισε από την πλευρά του την υπόθεση του θανάτου από φυσικά αίτια. Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν σημάδια από μαχαιριές στο στήθος του νεκρού.

«Μια νέα ιατροδικαστική έκθεση θα εξηγήσει τα ακριβή αίτια του θανάτου του», δήλωσε ο Μαχμούντ αλ-Κιχία.

Κατά τις Αρχές, ο ενταφιασμός του Μανσούρ αλ-Κιχία θα γίνει τη Δευτέρα στη γενέτειρά του, Βεγγάζη.

Keywords
Τυχαία Θέματα