Ο μεγάλος Οκόνσκι έχει γενέθλια... (ΦΩΤΟ - VIDEO)

11:07 8/12/2013 - Πηγή: AEK365

Ένας φίλος από τα παλιά έχει σήμερα γενέθλια... Μπορεί να πέρασαν 22 χρόνια από τότε που έφυγε από την ΑΕΚ, ωστόσο ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, πάντα θα μνημονεύεται. Δεν βλέπεις συχνά εξάλλου παίκτες που "μιλούσαν" στη μπάλα... Ένας "καλλιτέχνης" του γηπέδου, ο Πολωνός, ο Οκο γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1958. Ήρθε στην ΑΕΚ το 1988 φόρεσε τη φανέλα της για τρία χρόνια, πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και... δίδαξε ποδόσφαιρο.

Ποιος θα ξεχάσει το γκολ

στη Λάρισα. Το γκολ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και το 0-1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ "μπανάνα". Το "ένα - δύο" που έπαιξε με τον Καραγκιοζόπουλο στον "τελικό" πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στις 7 Μαϊου του '89 και το 0-1 με τον Τάκη. Κι άλλα πολλά, που οι πιο παλιοί θα θυμούνται καλύτερα...

Σε 77 συμμετοχές ο Οκόνσκι σημείωσε 22 γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ και το 1991 έφυγε πηγαίνοντας στην Κόρινθο για ένα "φεγγάρι" για να αποχωρήσει από την Ελλάδα σε ηλικία 33 ετών πια.

Μία σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα: Πρώτη φορά κλώτσησε μπάλα στην άσημη Μίρεκ. Έπειτα εντάχθηκε στη Γκβάρντια Κοζαλίν (την ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία είχε αγωνιστεί και ο πατέρας του). Το ταξίδι στα γήπεδα ξεκινά και είναι λαμπρό... Μεταγράφεται στη Λεχ Πόζναν και κάνει θαύματα! Αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, οδηγεί την ομάδα στην Ευρώπη, και σημειώνει 16 γκολ σε 68 συμμετοχές.

Το 1980, μετεγγράφεται στη Λέγκια Βαρσοβίας. Με τα χρώματα της οποίας κατακτά δύο Κύπελλα, όμως επιστρέφει στη Λεχ. Παραβιάζει άλλες 53 φορές τις αντίπαλες εστίες, σε 129 αγώνες, και πανηγυρίζει δύο πρωταθλήματα (1983-84) και ισάριθμα Κύπελλα (1982-84)! Η φήμη του πλέον έχει ξεπεράσει τα πολωνικά σύνορα. Το 1986, ώριμος πια ποδοσφαιρικά, αποδέχεται την πρόταση του Αμβούργου. Ακόμα και ως σήμερα ο Οκόνσκι θεωρίται ως ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έπαιξαν ποτέ στο Αμβούργο!
Δύο χρόνια έμεινε στην Γερμανία, κατακτώντας ένα Κύπελλο (1987), σκοράροντας 15 γκολ σε 62 συμμετοχές.

Οι εμφανίσεις κάνουν την Παρί Σεν Ζερμαίν και την Άντερλεχτ να σφάζονται στα πόδια του. Εκείνος όμως διαλέγει την ΑΕΚ...

Μετά το πέρασμά του από την Ελλάδα, επέστρεψε στην Λεχ Πόζναν. Ακολούθως, αγωνίστηκε στις άσημες Ολίμπια Πόζναν, Κονκόρντια, Ράσπο, Άστρα Κροτοζίν, Λίπνο, για να φτάσουμε στο 1995, όταν και κρέμασε τα παπούτσια του, ως παίκτης της Λίπνο.

Στην καριέρα του φόρεσε 29 φορές τη φανέλα της Εθνικής Πολωνίας πετυχαίνοντας και δύο γκολ.

Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, ο Οκόνσκι παρουσίασε την αυτοβιογραφία του. Σε προσωπικό επίπεδο, πέρασε δύσκολα, καθώς έμπλεξε με τον τζόγο και το αλκοόλ, όμως ευτυχώς κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα τα πάθη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα