Έγγραφο-φωτιά του Υπ. Οικονομικών για πρώην παράγοντες της ΑΕΚ

16:04 14/9/2013 - Πηγή: AEK365

Ένα έγγραφο-φωτιά για τους πρώην διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ φέρνει στο φως η Real News που κυκλοφορεί. Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας, το Υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ένα εσωτερικό υπόμνημα που δείχνει ξεκάθαρα τη διάθεσή του να σφίξει τον κλοιό, όσον αφορά την αποπληρωμή τουλάχιστον του άρθρου 44, προκειμένου

να μην αναβιώσουν και να μην καταλογιστούν σε φυσικά πρόσωπα τα υπέρογκα χρέη που είχε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ πριν μπει στη ρύθμιση.
Αναλυτικά το δημοσίευμα: «H διαδικασία εκκαθάρισης της ΑΕΚ βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα βάσανα πρώην παραγόντων της, λόγω του άρθρου 44. Με απλήρωτες τις δύο τελευταίες δόσεις συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από 1,25 εκ. τον Σεπτέμβριο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2014, ενδεχόμενη "διάρρηξη" της ρύθμισης θα επαναφέρει τα χρέη σε ύψη-μαμούθ - για παράδειγμα, από τον Σταύρο Αδαμίδη η απαίτηση του Δημοσίου φτάνει τα 167 εκατομμύρια ευρώ! Ηδη η Εφορία άρχισε να κινεί διαδικασίες κατά πρώην διοικούντων την "Ένωση" και η Real News φέρνει σήμερα στο φως απόρρητο έγγραφο που πιστοποιεί του λόγου το αληθές.
Με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον", το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέστειλε το προηγούμενο διάστημα δισέλιδο, εσωτερικό υπόμνημα προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, με κοινοποίηση στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών-Τμήμα Δικαστικό, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και την Διεύθυνση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων Ελέγχου & Αναγκαστικής Είσπραξης, με θέμα "Λήψη μέτρων για είσπραξη χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ". Μεταξύ άλλων επισημαίνονται ότι "στη συμφωνία προβλέπεται δυνατότητα ανατροπής της και αναβίωσης των οφειλών που έχουν αποσβεστεί δυνάμει αυτής με μονομερή εξώδικη ενέργεια του Δημοσίου", αλλά και ότι "πρέπει να εξεταστεί αμελλητί η υφιστάμενη νομική κατάσταση της εταιρείας, ώστε να ληφθούν εγκαίρως σε βάρος αυτής τα προσήκοντα μέτρα για την είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου". Στο τέλος δε του εγγράφου, "επισημαίνεται η δυνατότητα άμεσης λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των διοικούντων αυτήν, προκειμένου να εισπραχθούν χρέη της προς το Δημόσιο για τα οποία υφίσταται προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων αυτών κατά τις κείμενες διατάξεις".
Με δεδομένο ότι η απαίτηση του άρθρου 44 ξεκινά το 1988, στο "στόχαστρο" της Εφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται περισσότεροι από είκοσι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΠΑΕ, όσοι δηλαδή είχαν δικαίωμα υπογραφής και δέσμευαν την εταιρεία. Ανάμεσά τους οι κ. Λεωντσινίδης, Στράτος, Γενεράκης, Στάθης, Μελισσανίδης, Καρράς, αδελφοί Ψωμιάδη, Ρόκκας, Σταυρόπουλος, Νικολαϊδης, Θανόπουλος (οι δύο αυτοί διώκονται για πλημμέλημα), Αδαμίδης, Δημητρέλος (οι δύο τους για κακούργημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την καταβολή της δόσης των 1,25 εκατομμυρίων ευρώ του τρέχοντος Σεπτεμβρίου λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και πως μέχρι πρόσφατα η οφειλή παρέμενε ανεξόφλητη».
Πάντως, να σημειωθεί ότι -όπως έχετε διαβάσει στο aek365- εδώ και αρκετό καιρό έχουν γίνει κάποιες επαφές μεταξύ πρώην παραγόντων της Ένωσης, διερευνώντας την προοπτική να γίνει μια συνολική προσπάθεια συγκέντρωσης των 2,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή του άρθρου 44. Φυσικά, στον βαθμό που αγγίζει τον καθένα αυτή η υπόθεση, αφού τα χρέη του μακρινού παρελθόντος και τα πρόσωπα που αυτά αφορούν δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσά που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η υπόθεση του άρθρου 44 δεν έχει καμία σχέση με την ποινική διαδικασία που έχει ήδη κινηθεί σε βάρος Νικολαϊδη, Θανόπουλου (πλημμέλημα) και Αδαμίδη, Δημητρέλου (κακούργημα). Άλλωστε, ο Νίκος Θανόπουλος έχει καταδικαστεί ήδη σε 5 χρόνια φυλάκιση (εξαγοράσιμα) και έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα