Ενας μεγάλος διεθνής θρίαμβος της ΑΕΚ

09:12 7/1/2015 - Πηγή: AEK365

Στον νεότερο αναγνώστη, δε λέει και πολλά μια ισοπαλία της ΑΕΚ με την Αούστρια Βιένης. Αν παίξουν σήμερα οι δύο ομάδες, κανένα αποτέλεσμα δεν θα είναι έκπληξη. Αλλά στις αρχές του 1951, σαν σήμερα, ήταν κοσμογονικό γεγονός εκείνο το 2-2 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ηταν επιτυχία αντάξια του 3-3 με τη Ρεάλ και του 1-0 επί της Μίλαν για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ηταν μια από τις καθιερωμένες σε εκείνες τις εποχές επισκέψεις των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, πριν ακόμα αρχίσουν τα ευρωπαϊκά Κύπελλα

(το 1955) η μόνη ευκαιρία του ερασιτεχνικού ελληνικού ποδοσφαίρου να μετράει τις δυνάμεις του απέναντι στους ισχυρούς της εποχής ήταν αυτά τα φιλικά. Η Κεντρική Ευρώπη ήταν ακόμα, όπως και πριν τον πόλεμο, μια πολύ ισχυρή ποδοσφαιρική σχολή και η Αούστρια Βιένης μια από τις κορυφαίες αυστριακές ομάδες.

Οι επισκέπτες είχαν ήδη νικήσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ προηγήθηκαν με 0-2 και στο ημίχρονο του αγώνα με την ΑΕΚ, δίνοντας αληθινή παράσταση τεχνικού ποδοσφαίρου. Τα γκολ πέτυχαν στο 15' με τον Αουρέτνικ (οκτώ χρόνια αργότερα ήρθε στην ΑΕΚ ως προπονητής) και με τον αρχηγό τους Στόγιασπαλ στο 27'. Το λογικό ήταν να συνεχιστεί ο χορός των γκολ στο δεύτερο μέρος, αλλά οι φίλαθλοι που είχαν κατακλύσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού είδαν μια άλλη Αούστρια και μια άλλη ΑΕΚ.

Με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο στη θέση του Λάκη Εμμανουηλίδη, η ΑΕΚ κατέπληξε τα πλήθη. Οι Αυστριακοί αιφνιδιάστηκαν και στο 63' ο Παναγιώτης Πατάκας με ένα από τα χαρακτηριστικά του δυνατά σουτ μείωσε σε 1-2. Η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει και στο 86' ο Μαρόπουλος ισοφάρισε μετά από κόρνερ του Κουντούρη. Τόσο μάλιστα είχε «γείρει» το γήπεδο, ώστε στα τελευταία λεπτά οι... υψηλοί προσκεκλημένοι είχαν γυρίσει στην άμυνα για να διαφυλάξουν τουλάχιστον την ισοπαλία!

Από τα... παραλειπόμενα του ιστορικού απογεύματος της 7ης Ιανουαρίου 1951, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τρύφων Τζανετής (κεντρικός αμυντικός πια στα 33 του και όχι επιθετικός, όπως στα νιάτα του) είχε έναν «καλόγηρο» πάνω από το μάτι και του είχε απαγορευθεί από τους γιατρούς να κάνει κεφαλιά. Γι' αυτό και σε μία φάση που έπρεπε να αποκρούσει έσκυψε και, αντί να κάνει κεφαλιά, απέκρουσε με... τακουνάκι!
Σύμφωνα με τους στατιστικολόγους της εποχής, στον αγώνα έγιναν μόνο τρία φάουλ, ενώ ο τύπος της εποχής σημείωνε με έκπληξη ότι ο Αουρέτνικ, αν και επιθετικός, οπισθοχώρησε σε δύο περιπτώσεις και έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή της εστίας της Αούστρια.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Παπαθεοδώρου, Πούλης, Τζανετής, Κουντούρης, Πατάκας, Παπαγεωργίου, Κανάκης, Εμμανουηλίδης (Μαρόπουλος στο β' ημίχρονο)

Στη λεζάντα της φωτογραφίας από άλλο αγώνα της εποχής στο γήπεδο του Παναθηναϊκού διακρίνονται κατά σειρά οι Λαζαρίδης, Γούλιος, Δελαβίνιας, Ξένος, Παπαθεοδώρου, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Παραγιός, Σεβαστιάδης, Κουντούρης, Τσάβος και Μαρόπουλος.


Στις 7 Ιανουαρίου...
7/1/68 Αιγάλεω-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική -αγώνας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που το τέλος του βρήκε την, μετέπειτα πρωταθλήτρια, ΑΕΚ ισόβαθμη στην κορυφή με Αρη και... Πιερικό!)

7/1/73 AEK-Ατρόμητος 1-0 (Α' Εθνική -το γκολ στο 1' από τον Παπαϊωάννου και πανό στην εξέδρα με επιγραφή «Το 99,5% των φιλάθλων ζητούν τον Τσάκναντι», πέντε χρόνια μετά τη φυγή του Ουγγρογερμανού τεχνικού!)

7/1/79 ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική)

7/1/81 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2 (Κύπελλο Ελλάδας -μάχη μέσα στη λάσπη της Λεωφόρου και καθοριστικό το γκολ του Μπάγεβιτς που διαμόρφωσε το τελικό σκορ, αφού η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στη ρεβάνς με 1-0 χάρις στα εκτός έδρας γκολ)

7/1/90 Λεβαδειακός-AEK 0-1 (Α' Εθνική -σημαντική νίκη με γκολ του Γιώργου Σαββίδη)

7/1/92 Ιωνικός-ΑΕΚ 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας)

7/1/95 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 1-2

7/1/96 ΑΕΚ-Skoda Ξάνθη 2-1 (Α' Εθνική -λύτρωση λίγο πριν το τέλος με ωραίο σουτ του Βασίλη Τσιάρτα)

7/1/01 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (Α' Εθνική -ισοφάριση με πέναλτι του Τσιάρτα στο 90')

7/1/04 Αγροτικός Αστέρας-ΑΕΚ 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας)

7/1/12 Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2 (Α' Εθνική -με δύο γκολ του Δημήτρη Σιαλμά)

Keywords
Τυχαία Θέματα